Despre faptele şi imaginea Poliţiei în societate

Caravana de Crăciun în raionul Rezina.Foto din arhiva CUVÂNTUL-ui.
Săptămâna trecută, colaboratorii Inspectoratului de Poliție Rezina, întruniţi într-o şedinţă tradiţională, au analizat activitatea structurilor Inspectoratului în primul semestru al anului 2019. Potrivit informaţiei plasate pe www.consiliul.rezina.md, “șefii de secții au prezentat rapoarte despre rezultatele înregistrate şi problemele identificate, dar și unele soluții pentru depășirea situațiilor complicate”.
În informaţie lipsesc careva date concrete privitor la rezultate, dar şi problemele cu care se confruntă poliţia din Rezina, soluţiile privind depăşirea acestora. În schimb se menţionează că “Poliția îşi propune să modifice stereotipurile ca fiind un organ represiv într-o instituție deschisă și cooperantă, cu activități în beneficiul și serviciul cetățenilor, rolul poliției în comunitate fiind esențial în asigurarea unui climat sigur pe toate componentele de activitate”.
Deşi autorul ştirii nu descifrează stereotipurile la care se referă şi bazele creării în societate a acestora, intenţia de deschidere a instituţiei şi dorinţa de a deveni cooperantă cu societatea şi cetăţenii este salutabilă. Pentru că de la un timp Poliţia din Rezina, dar şi cea din Şoldăneşti s-au îngrădit cu un gard de netrecut în ce priveşte accesul la informaţiile de interes public, fapt care s-a răsfrânt negativ asupra propriilor imagini.
Anul trecut, de exemplu, în Rezina circula zvonul despre prădarea în serie a locuinţelor, lumea numind cifre şi fapte incredibile. În baza sesizărilor din partea cititorilor am trimis o interpelare inspectorului-şef al IP Rezina, solicitâd să comenteze situaţia reală şi măsurile întreprinse de Poliţie în vederea depăşirii ei. Răspunsul lui Igor Botea a fost scurt: adresaţi-vă la ofiţerul de presă. Ofiţerul de presă ne-a răspuns că asemenea informaţii ne poate oferi doar conducerea inspectoratului. Cercul s-a închis. Multe solicitări de informaţii de interes public legate de activitatea Poliţiei din Rezina în genere au rămas fără nicio reacţie atât din partea conducerii Inspectoratului, cât şi a serviciului de presă. În acelaşi timp reţelele de socializare erau inundate de texte laudative însoţite de zeci şi sute de poze despre nişte acţiuni ieftine de PR desfăşurate de Poliţia din Rezina în frunte cu şeful Igor Botea şi care, de fapt, mai mult discreditau Poliţia în faţa societăţii. Exemple? Poftim.
În ajunul Crăciunului pe stil vechi 2019, în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare, un grup de colaboratori ai IP Rezina şi demnitari ai Consiliului Raional, în frunte cu inspectorul-şef Igor Botea şi vicepreşedintele raionului Vasile Gobjilă, cu 12 automobile ale Poliţiei, lăsând la o parte treburile de serviciu, au cutreierat 10 sate din circumscripţia electorală uninominală nr. 13 Rezina în care candida la funcţia de deputată Eleonora Graur, preşedinta raionului şi vicepreşedinta PDM, pentru a duce daruri (jucării, produse alimentare, dulciuri) la copiii din… 10 familii sărace. După asta, autorii acţiunii au umplut reţelele de socializare cu zeci de imagini cum şefii poliţiei şi raionului purtau în braţe nişte copii sărmani, feţele cărora numai bucurie nu reflectau.
Sau operaţia de felicitare a doamnelor de 8 Martie. Zeci de poliţişti, cu braţe de garoafe, în piaţa comercială şi pe străzile Rezinei felicitau femeile. L-am întrebat pe unul dintre ei dacă Poliţia are fonduri speciale pentru a procura o asemenea cantitate de flori, sau poate Inspectoratul singur le creşte. Ofiţerul a zâmbit şi a strâns din umeri, dându-mi de înţeles să nu pun întrebări la care singur intuiesc răspunsul.
Pe de altă parte, tot în ultimii doi ani Poliţia din Rezina s-a remarcat prin mai multe percheziţii, sechestrări, arestări la comandă, la fel mediatizate pe larg pentru a demonstra “lupta intransigentă cu infractorii” a noii conduceri a Inspectoratului, dar şi a da de înţeles altora ce-i aşteaptă dacă nu vor fi destul de cooperanţi cu autorităţile şi organele de drept. Ulterior, instanţele de judecată au dezvăluit esenţa operaţiunilor cunoscute cititorilor CUVÂNTUL-ui şi nu numai ca “Borşul lui Lupaşcu”, “comercializarea de băuturi alcoolice minorilor”, “sechestrarea tirajului ziarului CUVÂNTUL”, arestarea şi întemniţarea lui S.Bagrin şi A.Răileanu ş.m.a. Aceste istorii, autorii cărora încă urmează să fie chemaţi la respect, au pătat şi au compromis imaginea Poliţiei din Rezina, a zecilor de colaboratori care şi-au făcut şi îşi mai fac cu onoare serviciul aici.
După demisia inspectorului-şef I.Botea şi incidentul cu evacuarea averii sale din incinta Inspectoratului, dânsul a postat pe reţelele de socializare un mesaj în care se laudă cu ce acţiuni s-a remarcat IP Rezina în cei doi ani de activitate sub conducerea lui: Bunicii grijulii, O jucărie pentru zâmbetul copiilor, Copil şcolarizat, copil protejat, Campanii de caritate, 8 Martie, Ziua internaţională a tatălui ş.a. de acelaşi tip. Cineva vede în aceste acţiuni ceva ce ar ţine nemijlocit de obligaţiunile şi rolul de bază al Poliţiei în viaţa societăţii? Eu unul – nu.
Tudor Iaşcenco

Distribuie

Lasă un răspuns