Despre cele rele…

Multe discuţii după prima rundă a prezidenţialelor. Observ că mulţi vorbitori de rusă o fac cu ou şi cu oţet pe Maia Sandu. Despre Igor Dodon aceştea nu prea vorbesc. Se pare că şi pe 13 noiembrie vom avea alegeri cu tentă geopolitică şi etnică. Această divizare îi prieşte cuiva.

Unii afirmă că la 30 octombrie s-a produs o debusolare a părtaşilor integrării europene. Nu cred. Dimpotrivă, cele întâmplate mai degrabă deconspiră unele duplicităţi şi neghiobii ale „spumei politicului autohton”, venit la putere după proclamarea independenţei, din care se pot trage nişte concluzii. Bunăoară, de ce economista Maia Laguta a acumulat mai multe voturi decât profesoara universitară, lidera Partidului Dreapta Ana Guţu? Sau cum s-a întâmplat că pentru Ana Guţu, Silvia Radu, Valeriu Ghileţchi au votat mai puţini alegători decât au semnat în listele de susţinere a acestora?

48,26 % obţinute de Dodon vor fi oare suficiente ca el să devină „tătucul poporului polietnic” din RM? Peste o săptămână şi ceva vom afla răspunsul la această întrebare. El va depinde de acea mare parte a electoratului nostru, care pe 30 octombrie n-a găsit de cuviinţă să vină la secţiile de votare şi, mai ales, de tineretul care ar trebui să fie cel mai cointeresat ca la cârma ţării să vină un om capabil să rezolve şi problemele lor. Rezultatele turului doi vor depinde şi de mişcările pe care le vor face Maia Sandu şi staff-urile „aliate”, dar şi ex-candidaţii Ghileţchi, Ghimpu, Leancă, Guţu.

La începutul acestei săptămâni susţinătorii Maiei Sandu au îndemnat electoratul să se mobilizeze. Un lucru salutabil. Dar la acel eveniment am observat în anturajul doamnei nişte tipi depăşiţi, de la care nu te poţi aştepta la ceva constructiv. Mă tem că şi acest fapt nu va fi trecut cu vederea de candidatul socialist. 

La Dodon – nu doresc să-i fiu avocat – situaţia mi se pare şi mai mohorâtă, lingăi are destui. Unul dintre ei, la începutul anilor nouzeci se inflama când auzea rusa, iar la auzul vestitei melodii cu cele „două inimi gemene – Bucureşti şi Chişinău” pe faţă-i apărea o umilinţă de înger. De la un timp tipul apare la TV străduindu-se să demonstreze că Kremlinul nu are nimic cu avionul malaizian doborât în Donbas; că Dodon are dreptate când afirmă că Crimeea e pământ rusesc, iar Moldova noastră, ca şi statul vecin, în mod obligatoriu trebuie să fie federalizate. Şi asta cu toate că ştie bine ce este Europa, are paşaport român ca şi cinci deputaţi socialişti, iar copiii lor învaţă în şcoli europene, nu în cele din Rusia. La noi mulţi fac din politică afacere. Destule puşlamale au fost pe lângă Snegur, Lucinschi şi Voronin. Dar timpul le va pune la locurile lor pe toate.

Se pare că au dreptate cei care afirmă că liderii PDM şi socialiştii fac cârdăşie. Ar fi bine ca acest lucru să-l înţeleagă cât mai multă lume. Şi pe 13 noiembrie să meargă la alegeri şi să voteze pentru salvarea ţării şi consolidarea poziţiilor ei în spaţiul comunităţii europene în frunte cu un lider de formaţie nouă, integru, onest şi capabil de fapte mari.

Andrei Covrig, colonel în rezervă

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns