Despre capcanele internetului

Am primit oaspeți pe 31 ianuarie, în Gimnaziul Lalova.  Pe ospețe ne-au venit două domnișoare jurnaliste Cristina Lupu de la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) din București și Stela Roman de la Asociația Presei Independente din Chişinău, care au desfăşurat împreună cu directoarea-adjunctă, dna Ludmila Iftodi, o lecție în tema: “Educația pentru media” pentru elevii claselor a VIII-a și a IX-a. 

“O armă cu două tăișuri este media” – așa ne-a spus doamna profesoară. Media e factor de progres a standardelor culturale ale vieții, dar și mijloc de dominare și manipulare. Provocările sunt mari în fiecare zi, curiozitatea – la fel. Suntem atrași de cultura digitală- jocuri, videoclipuri, chat-uri, rețele sociale. Nu-mi pot închipui măcar o zi din viața mea fără telefon, internet. Am înțeles la lecția în cauză, dar și la cele precedente, că există reguli stricte în spațiul virtual, la fel ca și în cel real. Suntem dornici să aflăm care sunt capcanele de care trebuie să ne ferim. Acum înțeleg că avem nevoie să fim ghidați adecvat pentru a utiliza corect mass-media.

Am așteptat cu mare nerăbdare să treacă recreația și să particip la un workshop, primul în viața mea.

Ei…, worcshopul ne-a lăsat un gust plăcut, așa …de mai vrem. Clar, pe înțelesul nostru, ne-a vorbit domnișoara Cristina Lupu despre capcanele internetului. Dar nu ne-am speriat – vom învăța să ne descurcăm și vrem să fim învățați cum s-o facem. Ne-a promis jurnalista de la București că mai revine.

Vizita a avut  loc în cadrul proiectului “Educaţia media se face în şcoală”, implementat de Asociaţia Presei Independente (API) din Republica Moldova și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) din România. Acest proiect este sprijinit financiar de Ambasada Olandei în cadrul Programului Drepturile Omului. 

  Ana Arhirii, elevă în cl. a VIII-a la Gimnaziul Lalova, raionul Rezina

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns