Deputații PPPDA propun instituirea unui moratoriu asupra „legii miliardului”

Fracțiunea Platforma DA, Blocul ACUM solicită instituirea unui moratoriu asupra implementării „legii miliardului, prin care s-a pus pe umerii cetățenilor povara întoarcerii banilor sustrași din sistemul bancar”. O inițiativă legislativă în acest sens a fost prezentată miercuri în cadrul unui briefing de presă, ulterior înregistrată la Secretariatul Parlamentului, transmite IPN.

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a dat citire unei declarații în numele fracțiunii, menționând că decizia Guvernului Filip din 2016, prin care garanțiile de stat emise de Guvernele Leancă și Gaburici au fost transformate în datorie de stat cu dobânzi exorbitante, a creat inechitate socială și a oferit impunitate persoanelor implicate în furtul miliardului. „Banii întorși până acum de cetățeni în buget pentru a pune la loc banii sustrași” ar depăși 2,3 miliarde de lei și puteau fi folosiți în scopuri sociale sau pentru proiecte de infrastructură, menționează parlamentarii fracțiunii Platformei DA.

Potrivit estimărilor Ministerului Finanţelor, la care se referă Mold-street, cheltuielile în acest scop vor creşte de la 844,5 milioane lei în 2019, la 853 milioane – în 2020, 868 milioane lei – în 2021 şi aproape 900 milioane lei – în 2022.

Astfel costul deservirii obligați-unilor de stat respective (plata dobânzilor și a sumei principale) se va situa la un nivel de circa 0,4% din PIB în perioada anilor 2020-2022.

Întrebat de jurnaliști de ce fracțiunea Platforma DA, Blocul ACUM nu a făcut acest lucru în perioada celor cinci luni cât s-a aflat la guvernare, Alexandru Slusari a spus că, din luna iunie, 120 de zile a durat ancheta și că în urma acestei anchete, la 17 octombrie, a fost votată o hotărâre de Parlament care solicita Băncii Naţionale a Moldovei și Guvernului să vină, în termen de 60 de zile, cu propuneri de a revizui această lege. Deoarece între timp guvernul s-a schimbat, iar noul guvern nu dorește acest lucru, s-a decis să se meargă pe cale parlamentară.

Distribuie

Lasă un răspuns