Deputat în primul Parlament: Moldova se află la nivelul anului 1982 după evoluția PIB-ului

Dr. în economie Vasile Şoimaru

Actualmente, Republica Moldova se află la nivelul anului 1982 după valoarea Produsului Intern Brut, în prețuri comparabile. Cu actualele ritmuri de creștere de 4,5% a PIB-ului, Republica Moldova are nevoie de mulți ani pentru a ajunge din urmă țările baltice, cu care a pornit de la același start atunci când și-au obținut independența. Declarația aparține deputatului în primul Parlament, doctorul în economie Vasile Șoimaru și a fost făcută în platoul emisiunii Punctul pe azi de la postul TVR Moldova, transmite IPN.

„Guvernul Maia Sandu „și-a început activitatea” în anul 1982. El mai are 7 ani până în 1989, când a atins Moldova maximumul la nivelul PIB-ului. Dar știți câți ani trebuie să treacă cu ritmurile acestea de 4,5% creștere? Dar știți câți ani și cu câte procente creștere ne trebuie ca să ajungem țările baltice cu care am fost împreună în Uniunea Sovietică?! De la 15% anual în sus”, consideră Vasile Șoimaru.

„Noi de 27 de ani suntem o țară ocupată. O parte din teritoriu e ocupat, cu armată străină aici. Economic noi depindem: me-rele noastre sunt aruncate în râpele Rusiei, vinurile noastre sunt călcate cu tractoarele rusești”, a menționat fostul parlamentar.

Actualul deputat Iurie Reniță, care a participat la evenimentele din 27 august din 1991, spune că la 28 de ani de independență, Republica Moldova depinde, din nou, de doi factori rusești cardinali: armata străină și sursele de energie. Pe atunci, se invocau aceleași argumente, spune parlamentarul. „Ceea ce avem astăzi este o independență convențională, relativă sau pe alocuri chiar compromisă”, a menționat Iurie Reniță.

Semnatarul Declarației de Independență și deputatul în primul Parlament Alexandru Arseni consideră că de la bun început nu s-a dorit independența economică și energetică de către puterea aflată atunci în fruntea statului. La fel, nu s-a pus problema franc de a rezolva problema transnistreană de către guvernanții aflați în fruntea țării după anul 1994. „Nu, desigur pentru că acolo este interesul economic de a spăla bani și lucrul acesta trebuie spus franc, ferm”, a menționat fostul deputat.

 

Distribuie

Lasă un răspuns