Deficiențe în gestionarea mijloacelor Fondului Național pentru Dezvoltare Regională

În procesul de gestionare a mijloacelor Fondului Național pentru Dezvoltare Regională se atestă deficiențe. Și modul de selectare a proiectelor este defectuos. Ca rezultat, sunt acceptate proiecte care includ activități neeligibile. Constatările au fost prezentate de către Curtea de Conturi la ședința Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice, care a audiat un raport de audit cu privire la gestionarea mijloacelor din Fondul pentru Dezvoltare Regională, transmite IPN.

Misiunea de audit a constatat că, deși au fost inițiate unele acțiuni în vederea perfecționării cadrului legislativ și normativ în domeniul dezvoltării regionale, acestea nu au avut finalitate. Sunt evidențiate capacități reduse de cofinanțare a proiectelor din partea autorităților publice locale, precum și pregătirea insuficientă a documentației tehnice a proiectelor. 

Potrivit raportului de audit, investițiile majore în proiectele care urmau să asigure accesul populației la apă potabilă nu au atins rezultatele scontate. Suma de 43,1 milioane de lei a fost utilizată ineficient pentru implementarea unor proiecte care nu au avut continuitate.

Președintele comisiei, Igor Munteanu, a declarat că există disproporții privind mijloacele alocate pentru proiecte în diferite raioane, iar în unele raioane nu există deloc proiecte. În nouă raioane nu a fost finanțat niciun fel de proiect, în timp ce într-un singur raion au fost finanțate patru proiecte. 57% din mijloacele Fondului au fost alocate doar pentru șapte raioane. „Această discrepanță vorbește nu doar despre faptul că unii sunt mai harnici, alții mai puțin, ci și despre disproporționalitatea repartizării resurselor dintr-un fond care aparține tuturor”, a notat deputatul.

Potrivit reprezentanților Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, urmează să fie propus un nou concept de repartizare a banilor, astfel încât banii să fie alocați pentru realizarea strategiilor naționale și nu în funcție de dorința unor beneficiari.  ”). Noul concept de selectare și promovare a proiectelor urmează să fie prezentat până în luna aprilie.

Amintim că unul din proiectele incluse spre finanţare în acest Fond a fost şi Complexul sportiv din or. Rezina, la care aproape de 3 ani nu se mai lucrează. (Citeşte şi “Un șantier-monstru, tocmai bun pentru fraudarea banilor publici”).

 

Distribuie

Lasă un răspuns