Declarație privind centralizarea arbitrară a Republicii Moldova de către guvernarea actuală

Platforma DA a mediatizat o declaraţie în care îşi arată îngrijorarea în legătură cu accelerarea procesului de centralizare excesivă a Republicii Moldova. După cum se menţioneaază în declaraţie, la 18 ianuarie c. Guvernul a venit cu inițiativa lichidării Comisiei paritare pentru descentralizare şi atribuirea funcţiilor acesteia Consiliului național pentru reforma administrației publice.

Astfel, pe de o parte, guvernarea își  manifestă incompetența rezumând procesul fundamental de descentralizare exclusiv la unele modificări în domeniul administrației publice. În loc să eficientizeze dialogul cu autoritățile locale și să desfășoare reforme ample și profunde de descentralizare administrativă, financiară și politică în interesul oamenilor, administrația centrală oligarhică, din contra, îngustează la maximum câmpul de dialog cu reprezentanții instituțiilor publice, care, conform tuturor studiilor, se află în topul credibilității cetățenilor. Gravitatea actului de lichidare a Comisiei pentru descentralizare, care are statut reglementat de lege, constă și în prezumția de renunțare la principiul parității, întrucât Consiliul național pentru reforma administrației publice este format, în baza unei Hotărâri a Guvernului, exclusiv din deputați și reprezentanți ai ministerelor și are obiective de scurtă durată.

Pe de altă parte, prin asemenea inițiative regimul oligarhic continuă cu insistență sugrumarea autorităților locale, atât de facto, cât și de jure. Operațiunile de uniformizare a culorii politice a primarilor și consilierilor locali prin intermediul șantajului și coruperii sunt însoțite acum și de acte juridice, menite să lichideze rămășițele autonomiei locale și dialogului  paritar cu reprezentanții acesteia. Puterea mafiotă nu acceptă să recunoască măcar ipotetic în calitate de parteneri egali sutele de primari aleși legal în aceste funcții de către cetățeni. Plahotniuc vede în aleșii locali doar o mașinărie de asigurare a voturilor pentru prelungirea mandatului de jefuire a țării, se menţionează în declaraţie, autorii căreia cer de la Guvernul Plahotniuc – Filip retragerea proiectului de lege privind lichidarea Comisiei paritare pentru descentralizare.

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns