Deciziile Congresului Militarilor Moldoveni au fost cruciale pentru Basarabia

Astăzi se împlinesc 100 de ani de la lucrările Congresului Militarilor Moldoveni, din 20-27 octombrie 1917, care reprezintă un eveniment istoric semnificativ. Congresul a luat decizii importante, printre care proclamarea autonomiei Basarabiei, dar și crearea Sfatului Țării, primul organ legislativ. Aprecierile au fost făcute în cadrul unei conferințe internaționale organizate la Chișinău, care a întrunit istorici, politologi, cercetători și oameni de știință, transmite IPN.

Viceministrul Apărării, Gheorghe Galbura, a declarat că împlinirea a o sută de ani de la evenimentul care a marcat soarta de mai departe a Basarabiei este un prilej pentru a vedea în ce măsură au fost însușite lecțiile istoriei. „Doar un examen de conștiință ne poate face să înțelegem marea noastră responsabilitate, a tuturor, în consolidarea sentimentului patriotic și promovarea istoriei naționale”, a notat Gheorghe Galbura.

Directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, academicianul Valeriu Matei, a menționat că în aceste zile, acum o sută de ani, la Chișinău, Congresul Militarilor Moldoveni a adoptat decizii cruciale, care au influențat istoria acestui ținut în mod decisiv. Printre acestea se numără declararea autonomiei acestui ținut, dar și convocarea organului legislativ reprezentativ al Basarabiei, Sfatul Țării, cel care succesiv a adoptat alte decizii importante, printre care și unirea Basarabiei cu România.

Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, a menționat că fără această mare reuniune a militarilor la Chișinău, a cărei operă a fost Sfatul Țării, Basarabia nu ar fi cunoscut procesul  autodeterminării naționale, încununat cu unirea cu țara-mamă România.

Directorul Institutului de Cercetări Juridice și Politice al AȘM, Valeriu Cușnir, a declarat că, dacă s-ar face o paralelă cu anul 1917, care a precedat marea unire, pentru situația actuală din Republica Moldova se potrivesc cam aceiași termeni destul de sumbri – criză și sărăcie, corupție, injustiție, exodul populației, proteste și anti-proteste, dezbinarea societății. Semnificația acelor evenimente este inestimabilă, dat fiind faptul că o societate care va cunoaște adevărul istoric, bazat pe cercetări științifice, va fi mai bine informată și mai dificil de manipulat.

Conferința științifică internațională: „100 de ani de la Congresul Militarilor Moldoveni: 20-27 octombrie 1917” s-a desfăşurat în perioada 24-25 octombrie.

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns