Decizie CA, despre un caz din Orhei

Curtea de Apel (CA) Chişinău consideră că la Gimnaziul “Mihai Eminescu” din Orhei nu s-a admis discriminare şi violență psihică asupra unei eleve, care s-a plâns de un atare tratament şi care s-a transferat la o altă şcoală din municipiu, relatează radioorhei.info. Instanţa de apel a anulat hotărârea pe cazul respectiv, care a fost emisă anterior de prima instanţă.

Spre deosebire de Judecătoria Orhei, CA consideră că nu a fost demonstrată legătura cauzală între starea psihologică a fetei, care învăţa în clasa a 8-a şi acţiunile care ar fi fost admise în privinţa acesteia de reprezentanții gimnaziului.

Instanţa de apel a apreciat critic proba prin care s-a pretins admiterea discriminării şi violenţei psihice ca urmare a faptului că fetei i s-a pus nota 6 în ziua când ea nici nu era la şcoală. CA mai consideră că raportul Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al inspectoratului General al Poliției, care a constatat că evaluarea semestrială la matematică a fost făcută de o altă persoană, dar din numele învăţătoarei, nu confirmă vreun element discriminatoriu sau de violenţă psihică.

Potrivit CA, un alt raport – de evaluare psihologică, întocmit de Serviciul de asistenţă psiho-pedagogică Orhei, prin care s-a stabilit ca în timpul unei săptămâni de monitorizare eleva prezenta semne specifice copiilor victime sau martori ai abuzului, nu  confirmă că gimnaziul a admis discriminare şi violenţă psihică, ci doar a arătat starea psihologică a fetei.

Amintim că prima instanță – Judecătoria Orhei, a satisfăcut parţial cerinţele părţii reclamante şi a obligat Gimnaziul “Mihai Eminescu” să achite cca 12 mii de lei în calitate de prejudiciu moral și cheluieli de judecată. 

Decizia CA este cu drept de recurs.

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns