De sfintele sărbători pascale să fim precauți cu focul

În ajunul sărbătorilor, gospodarii îşi aduc în ordine curţile, grădinile şi, ca de obicei, găsesc cel mai ușor mod de a se izbăvi de gunoiul adunat peste iarnă, prin a-i da foc. Nu este cel mai bun lucru, dar dacă aţi hotărât să procedaţi aşa, atunci respectaţi strict regulile antiincendiare, pentru a nu vă adumbri sărbătorile.

În primul rând, alegeţi un timp favorabil, fără vânt. Grămădiţi gunoiul cât mai departe de case, construcţii, garduri, scârte şi alte materiale care pot să se aprindă. După ce aţi aprins focul, lângă el trebuie să se afle permanent o persoană matură, până la stingerea completă a rugului (controlaţi dacă nu a rămas vreun tăciune mocnind şi stingeţi-l cu apă). Categoric se înterzice incendierea ierbii uscate de pe lângă casă, deoarece se pot aprinde construcțiile, se distrug pomii, arbuștii și alte plante.

În această perioadă, gospodinele fac focul în cuptoare cu lemne sau electrice, în sobe, la cuptoruşe, fiind foarte ocupate cu gătitul bucatelor, coptul pâinii, cozonacilor, prăjiturilor etc. Deci, graba, oboseala ar putea să le scadă din atenţie şi precauţie. Nu trebuie să uităm că, în rezultatul exploatării incorecte a acestor instalaţii de încălzire, pot izbucni incendii.

Deaceea rugăm să fiți precauți, să nu lăsați fără supraveghere focul aprins, să nu lăsați lângă sobe, cuptoare materiale care se pot ușor aprinde, să nu înfrumusețați pereții sobelor cu broderii, tablouri, flori artificiale.

Ştim că există tradiţia de a face rug în ajunul sărbătorilor de Paști. Conform legii, acestea nu sunt permise. Dar dacă ele, totuși, se vor aprinde, atunci acest lucru trebuie făcut la un loc cât mai îndepărtat de construcții, păduri și fâșii forestiere, sub supravegherea persoanelor mature.

De asemenea, se pune în vedere parohilor bisericilor şi participanţilor la slujbele religioase respectarea strictă a măsurilor de apărare împotriva incendiilor privind utilizarea lumânărilor sau a altor obiecte cu flacără deschisă. Parohii să supravegheze şi să interzică accesul enoriaşilor în incinta bisericilor peste capacitatea clădirilor, la încheierea slujbei să organizeze colectarea tuturor lumânărilor, să verifice ca acestea să fie stinse şi depozitate în afara bisericii în locuri special amenajate,  să asigure lăcaşele de cult cu mijloace primare de stingere a incendiilor, inclusiv stingătoare.

 Stimaţi cetăţeni! Este cu mult mai uşor de prevenit un incendiu decât de-l stins, deaceea solicităm respectarea acestor cerinţe. Dar dacă  totuşi s-a produs un incendiu şi nu izbutiţi stingerea cu forţele proprii, apelaţi serviciul  de salvatori şi pompieri la numărul de telefon 901.

Sărbători fericite!

Foto simbol. Sursa: agerpres.

Iulian Sângereanu, şef-adjunct al Direcţiei Situaţii Excepţionale Orhei, loc. colonel al serviciului salvare

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns