De ce moldovenii trebuie să participe duminică la alegerile europarlamentare…

Duminică, 26 mai, vor avea loc alegerile pentru noul Parlament European. Pentru cetăţenii români cu domiciliul în R.Moldova au fost deschise 36 de secţii de votare ca să-şi poată exercita dreptul la vot. Persoanele cu cetățenie română din regiunea Orhei vor putea vota la secţiile deschise la Orhei şi Teleneşti.

Despre importanţa acestor alegeri şi participarea activă la ele a cetăţenilor români cu domiciliul în stânga Prutului vorbesc mai mulţi experţi şi lideri de opinie din România şi Republica Moldova.

“Viața de tipul celei pe care o duc cetățenii din Uniunea Europeană nu poate să apară în Republica Moldova decât prin unire cu România și nu prin intrare în Uniunea Europeană, care deocamdată nu se poate produce”, a declarat într-o conferinţă de presă la IPN fostul președinte al României, Traian Băsescu, președinte de onoare al Partidului Mișcarea Populară (PMP).

Traian Băsescu a remarcat că România este cel mai mare susţinător al Republicii Moldova, dar şi avocat al ei în UE; a oferit o sută de milioane de euro pentru a renova școli și grădinițe, dar și pentru multe alte proiecte; în Republica Moldova astăzi sunt aproape un milion de cetățeni români cu acte în regulă.

În opinia lui Traian Băsescu, cel mai eficient instrument de susţinere a Republicii Moldova de către UE este Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și UE, realizarea căruia în continuare va depinde mult de noii europarlamentari aleşi duminică din partea României.

Politicienii români Traian Băsescu şi Eugen Tomac, preşedintele PMP, au mai afirmat în conferinţa de presă că alegerile europarlamentare sunt importante pentru Republica Moldova, pentru că, având un număr mare de persoane cu cetățenie română, viața Uniunii Europene începe să influențeze tot mai mult și viața cetățenilor români din Republica Moldova.

“Cetățenii români din Republica Moldova trebuie să înțeleagă că actualele alegeri europarlamentare sunt și despre viitorul lor. Chiar dacă Moldova nu face parte din UE, România îi va fi avocat al integrării europene”, a spus deputatul român Matei-Adrian Dobrovie la un post TV din Chişinău, accentuând că formațiunea pe care o reprezintă va face tot posibilul ca Moldova să nu cadă într-o zonă de ignorare, ci să poată să fie susținută cu abordarea de condiționare a finanțărilor”.

Ion Tăbârță, expert la Institutul pentru Dezvoltare şi iniţiative sociale IDIS Viitorul (Chişinău), citat de IPN, consideră: “Un Parlament European care va fi mai atent, va fi mai preocupat de problemele de vecinătate, de asemenea țări ca Republica Moldova în anumite situații, va fi un sprijin pentru statul nostru. Trebuie să înțelegem foarte bine că, indiferent ce coloratură va avea Parlamentul European, indiferent care va fi strategia de dezvoltare a UE față de vecinii săi, totul va depinde de ce vom face noi aici”, a declarat expertul.

În opinia președintelui Partidului Național Liberal Diaspora România-Republica Moldova, Adrian Dupu „este foarte important ca cei care vor reprezenta România și cei care și-au asumat să reprezinte și Republica Moldova în Parlamentul European să fie politicieni care să cunoască bine situația din stânga Prutului, precum și interesele cetățenilor care doresc foarte mult să reia parcursul european al Republicii Moldova… Este nevoie de oameni care să reflecte situația în mod obiectiv și nu trunchiat, în funcție de unele interese de aici”, susține politicianul român.

Valeriu Pașa, expert WatchDog, este de părere că „pentru noi este important cine va reprezenta România în Parlamentul European pentru că atunci când se discută despre problemele Republicii Moldova fie în cadrul unor rezoluții aprobate de PE, fie în cadrul unor activități mai mici, cei mai vocali sunt europarlamentarii români”, a afirmat Valeriu Pașa.

Tudor Iaşcenco

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns