De 9 mai ne ieșim din minți şi noi, precum rușii

În imagine: De 9 mai, militarii ruşi şaui manifestat deschis prezenţa la Chişinău. Foto Jurnal de Chişinău

Acum o săptămână, am marcat iarăşi ziua de  9 mai, prin acţiuni la care, probabil, nu ar trebui să mai revenim, acestea fiind consumate deja. Dar situaţia ne impune să facem acest lucru.

La Chișinău, în pofida „luptei” contra propagandei rusești, conducerea PDM s-a veselit ca de zile mari. În special Vladimir Plahotniuc, care a dansat alături de interpretul Baskov și s-a prefăcut că mănâncă, alături de veterani, hrișcă cu „tuşonkă” şi castraveţi muraţi stropiţi cu un pic de tărie. Amintesc pentru cei care nu prea cunosc istoria: terciul de hrișcă pe front era un produs foarte rar, ”tușonka” sau conservele din carne înăbuşită de producție americană erau aduse cu navele marine, multe din care scufundate de nemţi înainte de a ajunge la destinaţie.

Dar să revin la Orhei or, am fost martor la depunerea de flori, rămânând şocat de fetițe și băieței îmbrăcaţi în uniforme militare sovietice cu panglica “Sf. Gheorghe” la piept (ca, dealtfel, şi în multe alte localităţi, în şcoli şi grădiniţe), ceea ce mi s-a părut o blasfemie. Aveam impresia că asist la o repetiţie a ceva ce trebuie să se întâmple mâine-poimâne, organizată ca aceşti copii, adolescenţi, să se deprindă cu această uniformă şi la prima chemare a cuiva să ia arma în mâini. Mă gândeam: oare părinţii acestora chiar și-ar dori copiii lor să devină carne de tun de dragul intereselor unor smintiţi? Războiul înseamnă teroare, moarte, distrugere, dezastru, ură, tragedie pentru milioane de oameni. De ce îmbrăcăm sufletele unor fiinţe inocente în această haină hidoasă? De ce un copil de 3-4 ani trebuie impus să cânte marşuri militare?

Nu știu de ce autorităţile din Republca Moldova se străduie să copie aproape în totul ciudăţeniile (ca să nu le numesc altfel) administraţiei de la Kremlin. Pe multe mașini din Orhei era scris ”Спасибо деду за Победу”, ”На Берлин!”, ”Mожем повторить!”- lucruri care trezesc nedumerire şi groază. Pe cine ameninţau orheienii cu ”Mожем повторить?” Germania, locomotiva Uniunii Europene şi una din ţările care ţine foarte mult la Republica Moldova? Sau pe băştinaşii moldoveni că soldatul rus mai e stăpân aici şi îşi face interesele nestingherit?

Socialiștii, comuniștii, împreună cu șoriștii de la Orhei erau decoraţi cu panglica “Sf. Gheorghe”. Am întrebat pe câţiva dacă cunosc istoricul acestei panglici şi nu mi-au putut răspunde ceva concret. Deşi povestea este destul de interesantă: în Rusia ţaristă această panglică era simbolul virtuţii ostăşeşti. În anii puterii sovietice panglica a fost interzisă ca simbol burghez. În anii celui de-al Doilea Război Mondial panglica negru-oraj era simbolul unităţilor militare ruse, care luptau de partea Germaniei, împotriva armatei roşii şi a sovietelor. În zilele noastre panglica a fost scoasă în afara legii în Kazahstan, Ucraina, Bielarusi ş.a. ţări din fostul lagăr socialist ca simbol al propagandei agresive ruseşti. Numai Republica Moldova, teritoriu care a avut, are şi va mai avea încă de suportat consecinţele îngrozitor de tragice ale acelui război, se deosebeşte. În ziua comemorării eroilor căzuţi pe câmpul de luptă urmaşii lor cântă, dansează şi chefuiesc de bucurie…

Apropo, la Orhei Ziua Europei a fost sărbătorită în parcul Ivanos de către copii din clasele mari.

Ion Cernei 

Distribuie

Lasă un răspuns