Custodele Renașterii Naționale din Orhei

Ion Codreanu, consilier municipal de Orhei, şi-a asumat benevol sarcina de a îngriji de locurile şi obiectivele patriotice din urbe.
Ion Codreanu, consilier municipal PL, îşi câştigă pâinea la piaţa comercială din Orhei. Dânsul şi-a asumat o misiune aparent modestă, dar semnificativă – este custodele vestigiilor care țin de Renașterea Națională în urbe.
În fiecare dimineață și seara după lucru inspectează fosta clădire a Zemstvei, unde se află panoul cu cele 52 de nume care au votat Unirea la 25 martie 1918, îngrijindu-se ca acolo să fie flori vii și tricolorul, de asemenea udă brăduțul primit din partea municipiului Alba Iulia cu ocazia celor 100 de ani ai Unirii. După aceea trece şi pe la monumentul lui Mihai Eminescu din centrul oraşului, unde tot este sădit un brăduţ dedicat centenarului Unirii, adus de la Alba Iulia de către dr. Vasile Șoimaru, ex-deputat în primul parlament al RM. Benzile tricolore la monumentul lui Eminescu de asemenea sunt opera lui Ion Codreanu. Totodată el are grijă să arboreze de sărbători tricolorul la monumentele lui Vasile Lupu și Mihai Eminescu, dar și la cimitirul militarilor români de la Mana și Nicolaeuca.
”Nu am putut să fiu indiferent or, odată cu venirea noii conduceri la primărie, opțiunile unioniste s-au cam răcit în așteptarea convertirii Orheiului în Monaco. Eu însă cred în Orheiul românesc și căutăm ca lumina românismului să nu se stingă”, ne spune Ion Codreanu.
Prietenul său, Ion Stegărescu, ne spune că este impresionat de ceea ce face Ion Codreanu:
”A comandat un fel de suport cu panou din metal pentru brăduțul de lângă clădirea Zemstvei spre a-l proteja de vandali. Până la urmă cineva totuși a frânt vârful acelui brăduț. Ion a consultat specialiștii în silvicultură şi astfel a reușit să salveze pomuşorul. Mai înaintează o mulțime de inițiative către Consiliul Municipal Orhei privind păstrarea memoriei istorice a urbei, încercări temerare or, să soliciți organizarea unor acțiuni de comemorare a zilei eliberării Orheiului de sub trupele bolșevice în situația când primăria șoristă a serbat “eliberarea orașului de sub ocupația fascistă” înseamnă ceva. Totuși Ion nu vrea să se dea bătut, curaj care a trezit respectul oponenților săi”, ne spune Ion Stegărescu.
Între intențiile lui Ion Codreanu este instalarea unei plăci comemorative în toamnă la Ștefănești, baștina unionistului Ion Codreanu:
”Am fost impresionat mult de viața şi activitatea acestui înaintaș. De aceea am convenit cu profesorul Vasile Șoimaru să sădim acolo un brăduț de la Alba Iulia iar eu, Ion Codreanu, tizul acestui mare înaintaș, să comemorez într-un mod original memoria lui”, ni s-a destăinuit unionistul de la Orhei.


Ion Cernei

Distribuie

Lasă un răspuns