Curtea Constituțională declară neconstituțional Acordul de împrumut cu Federația Rusă

După o ședință de peste opt ore, Curtea Constituțională (CCM) a pronunțat hotărârea prin care a declarat neconstituțional Acordul de împrumut semnat de Republica Moldova cu Federația Rusă.

Plenul Curții Constituționale a admis sesizările depuse de trei deputați din opoziție: deputatul Sergiu Sîrbu, din grupul „Pro Moldova”, deputatul Sergiu Litvinenco, din Partidului Acțiune și Solidaritate, și deputatul Dinu Plângău, din Partidului Platforma Demnitate și Adevăr.

Parlamentarii au cerut magistraților CCM să verifice constituționalitatea mai multor prevederi din Acordului de împrumut semnat cu Federația Rusă, printre care articolele 2; 3.3; 7.2; 11.

Principalele prevederi ale Acordului care i-au nemulțumiți pe deputați au fost cele care prevedeau că agenții economici din Federația Rusă vor putea participa la licitații pentru lucrări de infrastructură în condiții nu mai proaste decât cei din Republica Moldova; faptul că anumite prevederi ale Acordului puteau să permită anumitor companii să ia credite de la bănci rusești, iar apoi statul să fie nevoit să întoarcă banii; faptul că în acord nu era indicată o instanță internațională unde să fie rezolvate eventualele litigii care vor apărea între părți etc.

Hotărârea Curții este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare în ziua adoptării. Textul integral al hotărârii va fi publicat pe pagina web a curții în decurs de cinci zile.

Sursa: tv8. md

 

Distribuie

Lasă un răspuns