Curiozităţi electorale

Campania electorală pentru alegerile locale din 20 octombrie este în plină desfăşurare. Conform informaţiilor parvenite din teritoriu, dar şi de la consiliile electorale locale şi concurenţii electorali, pregătirile de scrutin decurg mai organizat şi mai civilizat ca cele precedente, fără incidente majore şi utilizarea masivă a resurselor administrative şi pomenilor electorale.

 

Totodată, deja au ieşit în evidenţă mai multe momente curioase.

Astfel, în comuna Horodişte, Rezina şi satul Câşla, Teleneşti au fost înregistraţi câte un singur candidat la funcţia de primar – Dorel Iurcu şi respectiv Ion Borş. Apropo, Dorel Iurcu pretinde la al treilea mandat, pentru care concurează în calitate de candidat independent. Primele două mandate a mers pe lista PLDM şi apoi PDM, tot de unul singur şi, evident, le-a câştigat din primul tur.

În alte comune şi sate concurenţa pentru funcţia de primar este mult mai dură. În comuna Saharna Nouă, de exemplu, la acest mandat pretind 6 persoane, dintre care trei cu numele Macrii  – Victor Macrii, de la PSRM, Elena Macrii, de la PCRM, și candidata independentă Maria Macrii, care încheie acum mandatul de primară. La Cuizăuca din 5 candidaţi doi poartă numele Rusu – Gheorghe (Blocul ACUM) şi Alexandru (PLDM). Astfel de situaţii avem în mai multe localităţi din raioanele Teleneşti, Şoldăneşti şi Orhei. În s. Chiştelniţa, Teleneşti, la funcţia de primar pretind două persoane cu numele Meleca, respectiv Ion (PCRM) şi Grigore (PVE), la Băneşti – Popovici Vasile (PLDM) şi Popovici Olesea (Blocul ACUM), la Ineşti –  Bunescu Ghenadie (independent) şi Bunescu Vladimir (PSRM), Suhuluceni – Stegărescu Iacob Iacob (PDM) şi Stegărescu Iacob Profir (PŞ).

În raionul Orhei o atare situaţie s-a creat la Isacova – Morozan Mircea (PN) şi Morozan Taisia (PPEM) şi Peresecina – Buzu Valentina (Blocul ACUM) şi Buzu Nicolae (PDM), iar în raionul Şoldăneşti doar în Olişcani la mandatul de primar pretind două persoane cu acelaşi nume – Popa Violeta (PDM) şi Popa Alexei (PCRM).

În localităţile respective consiliile locale, dar mai ales concurenţii electorali vor trebui să desfăşoare o activitate de informare foarte concretă şi bine organizată, ca în ziua scrutinului să se evite greşelile şi confuziile legate de votarea concurenţilor.

Reporter “C”

Distribuie

Lasă un răspuns