Cum se face reclamă drogurilor la Rezina

Acum vreo două săptămâni, pe mai multe imobile şi garduri din Rezina a apărut o inscripţie stranie, făcută cu vopsea neagră şi litere de o şchioapă: o denumire cifrată, cu indicarea probei de 100% şi un număr de telefon. Câteva zile nimeni nu a bătut alarma. Apoi au apărut primele reacţii.

 

Un cititor al CUVÂNTUL-ui ne-a sesizat, făcând trimitere la acea inscripţie, că astfel cineva ar face reclamă unui drog.  Apoi au apărut mai multe comentarii pe pagina din facebook a grupului „Rezina în pericol”, autorii fiind de aceeaşi părere şi indignându-se de ce poliţia nu întreprinde măsurile de rigoare. Iată câteva din ele.

Anatol Moscalenco: Stimați parinți! Luați sub un control mai riguros copiii d-stră. La Rezina se comercializează deschis droguri. Pe pereţi sunt indicate numere de telefoane WhatsApp la care poți apela şi primi indicații cum să primești doza. Poliția nu are timp pentru a se ocupa de distribuitorii de droguri, de aceea fiți mai vigilenți în această privință.

Каталина Херез: Oare nu pot după numărul de tel. să-i găsească pe idioţii care vând droguri?

Elena Comanici: Pot, dar nu vor.

Aliona Ojog: E ceva straşnic… dar de unde se ştie că mesajul lăsat pe pereţi e în-tr-adevăr al celor cu drogurile?

Maria Covali: Pot, dar fiind şi ei complici, nu fac nimic pentru că pierd pâinea lor dulce.

Swetlanna Popuşoi: Eu singură am primit astfel de mesaj pe viber, chiar este scris şi site-ul de unde se poate procura gaşiş, spais, armă şi multe altele.

Victor Cebotari: Poliţia are posibilitate de a identifica locul stăpânului telefonului indicat. Trebuie doar să dorească. Dacă lumea normală nu ştie ce ar putea însemna aceste cifre pe pereţi, atunci cei interesaţi cunosc foarte bine codificările lor. Sper mult că poliţia îşi va face meseria şi va identifica făptaşii.

Alexandru Katană: Stimate domnule Anatol, apreciez grija d-stră pentru copiii şi tinerii oraşului nostru. După mine, acest anunţ seamănă mai mult a publicitate decât a preîntâmpinare. A fost postat în urmă cu o oră, dar deja are 10 distribuiri şi 20 like-uri… Acum cel mai important e ca cineva (eu, tu, noi) să ştergem acel număr de tel. Probabil, unul va fi şters şi altele vor apărea, dar tocmai pentru asta suntem părinţi, tocmai pentru asta avem obligaţiunea de cetăţeni… Cu stimă, tatăl a doi copii.

Victor Cebotari: Problema oricum va rămâne, indiferent dacă ştergeţi inscripţiile sau nu. Trebuie traşi la răspundere cei care vând aceste substanţe, cu anunţarea în presă despre măsurile întreprinse. Ar fi bine ca Poliţia să se pronunţe referitor la această problema.

Ion Perciun: Poliția orașului Rezina arhisecretizată și nespus de închisă pentru mass-media totuși a dat de înțeles că în Inspectoratul de Poliţie este o pesoană care se ocupă doar de combaterea traficului de substanțe narcotice. I-am dat un telefon, însă nu a răspuns. Ar fi cazul să se expună, să informeze obiectiv comunitatea în problema dată.

*     *    *

Postarea a adunat mai multe comentarii pe reţelele de socializare şi peste 100 de distribuiri. Văzând că nici Poliţia, nici alte structuri de stat nu reacţionează la îngrijorările rezinenilor legate de cazul cu inscripţiile respective, am sesizat serviciul de presă al Inspectoratului de Poliţie Rezina. Peste câteva zile colaboratoarea serviciului ne-a propus să adresăm demersul inspectorului-şef Igor Botea. L-am trimis de câteva ori pe adresa indicată, dar toate mesajele s-au întors înapoi.

Am încercat să luăm legătura cu proprietarul telefonului indicat în inscripţie. Fără nici un rezultat.

Atunci colaboratorul redacţiei a mers la spitalul raional. Directoarea spitalului Nina Postu, cu referire la spusele medicei narcologă Lidia Cupcic, ne-a relatat că ceea ce apare în inscripţie este un produs narcologic preparat în condiţii de casă din diferite substanţe chimice cu efect narcotic. Potrivit aceleiaşi surse, preparatul dat este promovat pe internet de vreo 6 luni.

Cu forţe proprii, utilizatorii din Rezina ai reţelei facebook s-au apucat să lichideze reclama drogurilor, întocmind harta unde au apărut inscripţiile. Voluntarii din grupul “Urban Rezina”, în frunte cu Alexandru Catană, merg prin oraş şi le acoperă cu vopsea.

 

Departamentul investigaţii

Distribuie

Lasă un răspuns