Cum să depistezi cu ușurință bancnotele false de lei, euro și dolari americani. Sfaturile Poliției

Ai intrat în posesia banilor falși în urma achitării serviciilor sau produselor la piață, magazine sau stațiile de alimentare cu petrol? Pentru a nu mai admite astfel de incidente, este cazul să te informezi cum trebuie să verifici corect autenticitatea bancnotelor din circuitul economic. Experții din cadrul Secției examinări documente din cadrul Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al Poliției sugerează câteva metode simple, care permit depistarea cu ușurință a bancnotelor false de cele autentice în lipsa echipamentului specializat.

Iată sfaturile specialiștilor în cazul leilor moldovenești:

  1. Încercați să răzuiți vopseaua de pe bancnotă cu o cheie sau cu o monedă, iar dacă aceasta se răzuiește, este unul dintre semnele concludente că bancnota este falsă.

Ulterior, atrageți atenția la elementele de siguranță ale bancnotelor.

  1. La bancnotele cu valoarea nominală de la 1 leu la 500 lei, pe firul de siguranţă meta-lizat încorporat în hârtie apare textul „BNM”. În lumină ultravioletă firul metalizat are proprietăţi de fluorescenţă de culoare albastră la bancnotele cu valorile nominale 1-50 lei și multicoloră (curcubeu) la bancnotele de 100-500 lei.
  2. Fluorescenţa poate fi observată și pe zona neimprimată a aversului în care este amplasat un dreptunghi văzut verde în lumină ultravioletă. În interiorul dreptunghiului sunt imprimate sigla BNM și textul „BNM”.
  3. Imprimarea în relief și cea în relief concav reprezintă elemente de siguranță ce nu au fost aplicate până acum și pot fi percepute la bancnotele cu valorile nominale între 10 lei și 500 lei.
  4. Portretul lui Ștefan cel Mare, textele „REPUBLICA MOLDOVA” și „ȘTEFAN CEL MARE” de pe avers sunt imprimate în relief detectabil prin palpare. Din partea stângă și cea dreaptă a rozetei centrale de pe avers este imprimată în relief concav valoarea nominală a bancnotei și, respectiv, textul „LEI”.
  5. La bancnotele cu va-lorile nominale de la 100 lei, 200 lei și 500 lei apare filigranul constituit din două componente poziţionate în dreapta aversului, pe zona neimprimată: portretul lui Ştefan cel Mare și textul „BNM”, vizibile la iluminarea bancnotei din partea opusă privitorului.

Referitor la bancnotele euro, aplicați următoarele tehnici:

  1. Primul semn că bancnota este falsă este lipsa elementelor tactile în partea de sus, precum și cifra bancnotei în partea de jos.
  2. De asemenea, dacă nu se schimbă culoarea cifrei din colț atunci când mișcați bancnota, atunci aceasta este falsificată.

Pentru a verifica autenticitatea dolarului american, oamenii legii recomandă să atrageți atenția la prezența filigranului, la elementul optic variabil, care-și schimbă culoarea din verde într-un negru albăstrui și ele-mentele tactile prezente la imaginea președintelui și inscripția din partea de sus a bancnotei (trasați cu unghia pe aceste zone și veți auzi parcă o „muzicuță”).

Dacă bănuiți că dețineți în posesie bancnote false, nu încercați să o plasați în continuare în circuitul economic, ci apelați Poliția la 112 și predați-le autorităților. Fabricarea în scopul punerii în circulaţie sau punerea în circulaţie a semnelor băneşti false constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare până la 15 ani.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns