Cum motivează premierul Ion Chicu necesitatea de a declara stare de urgență pentru 60 de zile

Surpriză astăzi în plenul Parlamentului. În momentul în care a venit să ceară plenului decretarea stării de urgență în stat, legată de COVID-19, premierul Ion Chicu a cerut ca această să dureze 60 de zile în loc de 30, așa cum s-a anunțat luni la Guvern. Decizia a trezit nemulțumirea mai mult deputați.

Deputatul P. Șor, Denis Ulanov, l-a întrebat pe Chicu de ce s-a extins termenul. „Nu înțelegem, peste noapte apare termenul de 60 de zile. În baza a ce s-a făcut acest lucru? Cum s-au transformat 30 de zile în 60 și cine a propus asta?”, a întrebat Ulanov.

„Sper să nu fie 60 de zile. Noi am discutat cu membrii Guvernului aseară, am estimat riscurile și am convenit să solicităm 60 de zile. Situația poate evolua foarte rapid. Nu aș vrea să ajungem în situația când Guvernul nu are la cine se adresa pentru extinderea termenului. Dacă pericolul dispare, sunt primul în parlament ca să ridic starea de urgență”, a explicat Chicu.

„Nu era nici un motiv pentru extinderea termenului. Vi s-au prezentat alte informații? Ședința s-a transmis online”, a punctat Ulanov. „Am răspuns deja la întrebarea dvs”, a răspuns Chicu.

Ulterior, și deputați din PPDA s-au întrebat dacă măsura e necesară. Deputatul Dinu Plângău a spus că îi este frică dacă statul nu se va schimba spre rău în 60 de zile. „Nu vă fie frică”, a spus scurt Chicu.

Amendamentul lui Plângău, care prevederea revenirea la termenul de 30 de zile, a fost supus votului, însă nu a fost susținut de majoritatea parlamentară.

„De ce a crescut termenul? Îmi apare suspiciunea: ce se pregătește? De ce să votăm orbește? Mă tem să nu fie un stat polițienesc din care ne vom reveni mai greu”, a spus și vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

Amintim că deși ieri în ședința de Guvern, ministrul Justiției Fadei Nagacevschi declara că perioada care se propune Parlamentului pentru a fi declarată stare de urgență va fi de 30 de zile, astăzi am aflat că în document e menționat că țara noastră ar urma să se afle în stare de urgență timp de 60 de zile.

Sursa: agora.md

Distribuie

Lasă un răspuns