Cum încheie anul agricultorii din raionul Şoldăneşti

Agricultorii din raionul Șoldănești practic au încheiat semănatul culturilor de toamnă. Grâul a fost semănat pe o suprafață de peste 7 mii ha, orzul – pe 500 ha, rapiţa – pe 2000 ha. Se apropie de sfârşit şi recoltarea culturilor târzii.

De pe cele peste 8 mii ha de terenuri agricole ocupate cu floarea soarelui, agricultorii din raion au strâns în medie câte 1,9 tone de semințe. Potrivit lui Gheorghe Storoja, specialist principal la Direcția Agricultură Șoldănești, după ce porumbul a fost recoltat de pe circa 4 mii ha – două treimi din suprafaţa totală, roada medie la hectar este de circa 5 tone de grăunţe. 

În raion livezile ocupă 1145 ha. Gheorghe Storoja a precizat că până acum pomicultorii au reușit să strângă peste 10 mii tone de fructe şi mai au de cules încă vreo 5 mii tone. Sursa citată insistă că agricultorii ar fi putut obține mai multe fructe, dacă pomii nu ar fi fost afectați de gerul din aprilie. A compromis considerabil roada și furtuna din septembrie. 

Actualmente este în toi aratul de zăble. De menționat că mai mulți agenți economici au preferat să lucreze solul conform tehnologiilor noi, fără a întoarce brazda.

Foto symbol: gradinamea.ro

Victor Sofroni 

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns