Cum comentează decizia SUA liderii şi analiştii de la Chișinău

„Sancțiunile împotriva oligarhului care a fugit din țară sunt un semnal bun și așteptat de la partenerii occidentali, pentru care le suntem recunoscători”, a comentat pentru agenția rusă TASS declarația secretarului de stat american, Michael Pompeo, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.  
Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a mulțumit Guvernului SUA că a dat curs solicitării de a-l pedepsi pe fostul lider al PDM, făcând astfel dreptate cetățenilor Republicii Moldova. „Igor Dodon, care încearcă să preia sistemul corupt al lui Plahotniuc, trebuie sa ia aminte – mai devreme sau mai târziu, cei care comit crime împotriva propriului popor vor fi pedepsiți”, a scris pe facebook Maia Sandu.

Decizia Statelor Unite ale Americii de a-i pune fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc interdicție de a obține viză pentru SUA este un mesaj foarte important pentru elitele politice de la Chișinău că acțiunile de corupție, șantajul, crima împotriva propriului popor nu vor trece nepedepsite. Din punct de vedere juridic, hotărârea poartă un mesaj și pentru instituțiile de drept din Moldova și anume că trebuie să acționeze mai rapid. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul Jurnal TV, transmite IPN.

Deputatul fracțiunii PAS, blocul ACUM, Mihai Popșoi, susține că interdicția de a obține vize este un moment important în eventualitatea în care se admite că Plahotniuc ar fi cerut azil politic în SUA.
Jurnalistul Ion Terguță susține că decizia autorităților americane îl face pe Vladimir Plahotniuc indezirabil pentru mai multe state ale lumii. În opinia lui, cei care împărtășesc aceleași valori ca și SUA, vor gândi de două ori în cazul în care li se va solicita să ofere viză sau o perioadă de ședere pentru Plahotniuc și familia sa

Comentatorul politic Roman Mihăeș susține că în această chestiune trebuie analizate două aspecte: politic și juridic. În opinia lui, din punct de vedere politic, Vladimir Plahotniuc a încasat o lovitură nu doar de imagine, pentru că în SUA fostul lider democrat conta pe faptul că ar putea fi considerat victima unor reglări de conturi în Republica Moldova și că dosarele deschise pe numele lui ar fi fost fabricate. „Michael Pompeo, prin această declarație, îi spulberă pozițiile în SUA”, este de părere Roman Mihăeș. Potrivit lui, dacă Plahotniuc a depus actele pentru azil în SUA, șansele lui de a-l obține sunt aproape de zero.

Fostul judecător CtEDO, Stanislav Pavlovschi, consideră că din punct de vedere politic, mesajul lui Michael Pompeo este adresat politicienilor din Republica Moldova și al doilea aspect este cel juridic și este adresat instituțiilor de drept. „Dacă vorbim de aspectul politic, această declarație denotă faptul că politicul din Moldova trebuie să fie mai insistent în promovarea valorilor democratice și restabilirea instituțiilor democratice. Al doilea mesaj, adresat organelor de drept, este că acestea trebuie să activeze cu mult mai repede decât au Din ambele puncte de vedere, această decizie nu este de neglijat”, consideră Stanislav Pavlovschi.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns