Cum a marcat 700 de ani de la prima atestare documentară comuna Sânmihaiul de Câmpie

Sâmbătă, în satul Stupini, comuna Sânmihaiul de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud, România, entitate teritorial-administrativă înfrățită cu satul Țânțăreni din raionul Telenești, a fost marcată aniversarea de 700 de ani de la prima atestare documentară. Cu această ocazie a fost sfintită o capelă înălţată în memoria consătenilor căzuți în cele două războaie mondiale și a fost inaugurat căminul de cultură.

Sărbătoarea a început cu Sf. Liturghie săvârşită de Înalt Preasfinţitul Mitropolit Andrei Andreicuţ alături de Protopopul Becleanului Doru Vicenţiu Zenveliu, ieromonahul Calinic de la Mănăstirea Nicula şi un grup de 23 de preoţi mireni.

După slujba în Biserică, clericii au mers la monumentul ridicat în memoria tuturor ostașilor din sat care au murit în cele două războaie mondiale. Acolo a fost oficiată o slujbă de pomenire după ce, cu onoruri militare, a fost dezvelit monumentul.

Cu această ocazie administraţia comunei a acordat diplome oficialităților, iar doamnei Leontina Fărcaș, profesoară etnomuzicologă, originară din partea locului i s-a decernat titlul “Cetățeană de Onoare a comunei Sânmihaiul de Câmpie”. Au urmat sfințirea căminului de cultură şi obișnuita agapă frățească. A avut loc şi lansarea cărții ”Stupini”, care este la a doua ediție și este scrisă de către un fiu al satului, Iosif Pop,  profesor de limba română în orașul Luduș, județul Mureș.

”Cartea, monografia satului a fost lansată din „convingerea că pot și trebuie să fac ceva pentru cei între care m-am născut, am copilărit și dintre care, printr-o șansă a vieții, mi-am luat zborul …” relatează autorul în prefață.

Pe lângă un număr mare de credincioşi, la eveniment au participat mai mulţi demnitari de la Consiliul Judeţean şi parlamentari.

Comuna Sânmihaiul de Câmpie a semnat acord de înfrățire cu satul Țânțăreni în luna mai curent. Primarii celor două entități, Ioan Mate și Dumitru Stoica, au convenit asupra unor proiecte comune de dezvoltare.

Ion Cernei

Distribuie

Lasă un răspuns