Cu statut legal şi reconstruită

Visul regretatului scriitor şi academician Dumitru Matcovschi s-a împlinit. Casa-muzeu din Vadul-Rașcov, care îi poartă numele, este în proces de renovare. Acoperișul este reconstruit din șindrilă. Reparațiile au fost posibile grație unui proiect, pe care autoritățile din teritoriu l-au câștigat recent.

La Vadul-Rașcov, lucrările de reconstrucție sunt în desfășurare. Muncitorii lucrează de zor pentru a finaliza reparația acoperișului casei-muzeu “Dumitru Matcovschi” până a se strica timpul. Va-lentina Rotaru, sora mai mică a academicianului, monitorizează personal cum decurg lucrările.

Dna Rotaru, care a fost ani la rând ghida casei-muzeu “Dumitru Matcovschi”, spune că atunci când autoritățile au avansat ideea de a deschide casa-muzeu, Dumitru Matcovschi și-a dat acordul cu o singură condiție: să fie păstrată atmosfera de pe timpurile copilăriei sale. Acoperişul din șindrilă a fost una din condițiile scriitorului.

La Consiliul Raional Șoldănești am fost informați că proiectul de renovare a casei-muzeu este foarte important pentru promo-varea culturii și, în special, a creației lui Dumitru Matcovschi. Banii, în sumă de circa 200 mii de lei, au fost alocați din cadrul Programului național pentru reintegrarea Republicii Moldova.

Valentina Rotaru spune că și-ar mai dori un singur lucru pentru casa părintească, în care a crescut împreună cu frații săi, printre care și Dumitru Matcovschi: un foișor în curte. În primul rând, pentru că un astfel de foișor a existat mulți ani. În al doilea rând, la muzeu pot să vină grupuri numeroase de vizitatori. S-a întâmplat ca în ogradă să fie și peste 50 de turişti, iar casa este mică pentru a-i găzdui pe toți concomitent.

La Secția Cultură Șoldănești am fost informați că, după mai mulți ani de discuții, în sfârșit, casa-muzeu a scriitorului a obținut statut legal.

În imagine: Valentina Rotaru, sora lui Dumitru Matcovschi, în curtea casei-muzeu cu un grup de vizitatori. Foto din arhiva CUVÂNTUL-ui.

 

Natalia Rotari

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns