Cu ce buget raionul Rezina va păşi în a. 2018

Convocat în două şedinţe în aceeaşi zi, Consiliul raional Rezina a examinat şi aprobat miercuri bugetul raionului pentru a. 2018. Acesta va fi la venituri şi cheltuieli în sumă de 117 mln 317,2 mii lei.

 

Peste 90 la sută, sau 108072,8 din această sumă le vor constitui transferurile de la bugetul de stat, dintre care 82,74 mln sunt destinate pentru învăţământ, 13,42 mln – pentru protecţia socială, 7,33 mln – pentru dezvoltarea drumurilor, etc. Pentru serviciile de stat cu destinaţie generală au fost rezervaţi 6,76 mln lei.

În nota informativă la decizia privind bugetul raionului se menţionează că cheltuielile bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale (cu excepţia celor efectuate din contul transferurilor cu destinaţie specială) sunt în dependenţă directă de veniturile proprii obţinute de acestea. Colectarea mai bună şi majorarea propriilor venituri nu influenţează volumul transferurilor de echilibrare de la bugetul de stat, ceea ce înseamnă că fiecare autoritate publică trebuie să fie cointeresată să-şi majoreze veniturile din propriile resurse.

Consiliul raional a examinat de asemenea un şir de alte chestiuni, inclusiv despre executarea bugetului raional pentru primul semestru al a. 2017. Potrivit informaţiei prezentate de Direcţia Finanţe, în primele 6 luni ale anului curent în bugetul raional au fost încasaţi 54,53 mln lei, ceea ce constituie 48,1% din sarcina anuală. Şi la cheltuieli bugetul a fost executat în proporţie de 42,8%.

Cu informaţii mai detaliate despre alte decizii ale CR Rezina examinate în şedinţele din 6 decembrie vom reveni în numerele viitoare.

Reporter „C”

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns