Cu cât vor fi indexate pensiile moldovenilor de la 01 aprilie

De la 1 aprilie 2018, pensiile vor fi indexate cu 6,6%, reieșind din creșterea prognozată anuală a indicelui prețurilor de consum pentru anul precedent, scrie IPN cu referire la proiectul deciziei Guvernului, propus de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale şi expus pentru consultări publice.

Mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă va crește cu 96 lei pentru 532 178 de beneficiari. Pensiile de dizabilitate se vor majora cu 75 de lei pentru 12 8555 beneficiari, cele de urmaș cu 50 de lei pentru puțin peste 12 mii de beneficiari. Pensia medie a participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobâl se va majora cu 201 lei pentru 1792 de beneficiari.

Potrivit legislative, se indexează doar partea pensiei, achitată prin intermediul bugetului asigurărilor sociale de stat.

Cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă va fi echivalat cu mărimea venitului lunar minim garantat, stabilit anual și va constitui de la 1 aprilie 1 025 de lei. Diferența dintre cuantumul pensiei minime și venitul minim garantat stabilit va fi achitată din bugetul de stat.

Foto simbol. Sursa: deschide.md

Distribuie

Lasă un răspuns