Cu ajutorul cui carburanţii sparg buzunarele consumatorilor

Din 10 mai c. preţurile la carburanţi au săltat iarăşi, atingând o cotă-record pentru R.Moldova: 19,95 lei/l pentru benzina Premiun-95 şi 17,09 lei/l pentru motorină. 

Astfel, după cum au calculat cei de la autoblog.md, timp de un an tarifele la carburanţi reglementate de ANRE, au crescut la benzină cu 3,13 lei, iar la motorină – cu 3,48 lei.

Potrivit sursei, la începutul anului 2018, ANRE argumenta astfel majorarea tarifelor plafon:

„ANRE anunță că prețurile plafon pentru comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale, stabilite începând cu 10 ianuarie 2018, vor include noile accize pentru anul curent în conformitate cu Codul Fiscal.

De la 1 ianuarie curent, acciza pentru o tonă de benzină a crescut de la 4560 lei la 4961 lei (cu 8,79% comparativ cu anul 2017) și pentru o tonă de motorină de la 1926 lei la 2092 lei (cu 8.62% comparativ cu 2017).

În acest context anunțăm că majorarea pentru perioada de calcul a prețurilor plafon se datorează atât creșterii prețului mediu de tranzacționare a produselor petroliere principale la bursele petroliere internaționale, cât și modificării cotei accizelor pentru benzină și motorină”, afirma ANRE.

De atunci şi până în prezent, pentru toate majorările în lanţ din ultimele săptămâni instituţia nu a adus niciun argument public, deşi tarifele deja au crecut cu peste 13 la sută. Şi asta în situaţia când dolarul şi euro în perioada de referinţă s-au ieftinit considerabil în raport cu leul. Asta înseamnă că din contul consumatorilor de carburanţi se încălzesc şi alte buzunare, nu numai cel al statului, pe care ANRE preferă să le treacă sub tăcere, scrie agora.md

Iată evoluția prețurilor carburanților din mai 2017 până în mai 2018 conform datelor www.autoblog.md.

Sursa: agora.md

Distribuie

Lasă un răspuns