CSM a suspendat controversatul regulament privind accesul în instanțele de judecată

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și-a anulat propriul Regulament privind accesul în instanțele judecătorești, publicat în Monitorul Oficial la 21 octombrie, document împotriva căruia au protestat organizaţiile de media şi redacţiile mai multor mijloace mass-media. Regulamentul prevedea mai multe restricții, în special pentru jurnaliști, pe care experții media le-au calificat drept „abuzive, absurde și ridicole pentru un sistem judecătoresc care se declară în plină reformă conform standardelor europene”.

„Membrii CSM au ajuns la concluzia că în acest regulament sunt prevederi eronate, la care mai trebuie de revenit. Totodată, ei au venit cu sugestia ca toți cei interesați –  jurnaliști, reprezentanți ai societății civile etc. – să facă propuneri la acest subiect. Membrii CSM nu s-au expus asupra unor termene-limită la acest capitol”, a declarat Carolina Mangâr,  specialistă principală în cadrul Serviciului protocol, relații publice și mass-media al CSM, pentru portalul Media-azi.md, citat de www.anticoruptie.md.

După cum se menţiona în declaraţia ONG-urilor de media şi redacţiilor, publicată în numărul precedent al CUVÂNTUL-ui, regulamentul suspendat prevedea că accesul mass-media în şedinţele de judecată este permis de preşedintele şedinţei şi doar în sălile de şedinţă. Potrivit documentului,  reprezentanţii mass-media urmau să ceară permisiunea printr-o cerere scrisă cu cel puţin 24 de ore înainte de deschiderea şedinţei de judecată. Totodată, accesul urma să fie condiţionat de prezentarea buletinului de identitate, însoţit de o copie anexată la dosar şi asta pentru a nu se admite participarea ulterioară a persoanelor în calitate de martori. Regulamentul dat prevede şi alte restricţii.

Foto simbol. Sursa: publika.md

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns