Crucea speranţei şi credinţe

Cu câteva zile înainte de Crăciunul pe stil nou, pe malul de răsărit al Răutului, nu departe de s. Furceni, raionul Orhei, a fost inaugurată o cruce cu înălțimea de 10 metri și anvergura brațelor de 6 metri.

 Crucea a fost instalată pe cel mai înalt loc din zonă, cu cheltuiala familiei Mihai și Elizaveta Gaşper, fiului lor Dan și nepotului Oleg Gașper. Pe conturul crucii este atașat un tub neonic conectat printr-un cablu subteran la rețeauna de iluminare stradală a satului Furceni. Astfel, pe timp de noapte ea se vede nu numai în sat, dar și în Jeloboc, Orhei, depărtare de aproape 10 km în împrejurimi.

Ideea ne-a apărut mai demult, a remarcat pentru CUVÂNTUL Dan Gașper, care este director pentru Republica Moldova al Programului moldo-nipon 2KR. Mai întâi am convenit ca în timpul edificării rețelei de iluminare stradală să tragem un cablu subteran de vreo 200 metri până la locul cu pricina. Crucea am sudat-o la Chișinău, de unde am adus-o la Furceni cu un transport special. Aici am vopsit-o şi am istalat-o pe fundaţie, utilizând o macara. Construcția este una durabilă, făcută pentru mai multe generaţii” – ne-a explicat Dan Gașper.

La rândul său, Mihai Gașper ne-a spus că a mai ridicat o răstignire în localitate, dar cea inaugurată acum reprezintă întreaga familie şi într-un fel încununează activitatea ei de o viață:

”Crucea este simbolul speranței şi a credinţei în Dumnezeu, în care noi vedem salvarea Moldovei şi a neamului nostru”, a menţionat dl Mihai.

Crucea a fost sfinţită de un sobor de preoţi în frunte cu PS Siluan, episcopul de Orhei. La eveniment au participat câteva sute de consăteni. În cadrul ceremoniei, PS Siluan i-a îmnânat lui Mihai Gaşper Ordinul bisericesc Serviciu Credincios, iar lui Oleg și Dan Gașper Semne de gratitudine din partea Mitropoliei Moldovei.

    Ion Cernei                                                                              

                            

 

Distribuie

Lasă un răspuns