Cronicarul din Telenești

Într-o societate dominată de probleme, oamenii de creație deseori sunt lăsați în umbră și nerecunoscuți… Cam asta se întâmplă și cu tânărul publicist iubitor de patrie și neam, emotiv la durerea omenească – Noie Rotaru de la Telenești.

Fiind un familist iubitor și grijuliu și pentru a asigura un trai mai bun familiei sale, a fost nevoit să emigreze în Statul Israel. Nimănui nu îi este ușor printre străini, departe de casă, copii, rude și serviciul drag (slab plătit în Republica Moldova). Noie la fel a trebuit să depășească diverse greutăți ca, în cele din urmă, să-și atingă scopurile propuse, pentru că a știut cum să-și planifice corect timpul, astfel încât în patru ani, pe lângă munca sa în Israel, să participe la diverse activități, manifestări culturale organizate de Ambasada RM, de Diaspora evreiască teleneșteană, de “Casa evreilor din Basarabia”.

Fiind o persoană curioasă și ambițioasă, Noie și-a propus să cerceteze documentele din arhivele bibliotecilor Yad Va Shem, de la Universitatea Tel Aviv, Universitatea Ierusalim, să analizeze viața unor familii, unor personalități originare din târgul Telenești, care au emigrat pe parcursul anilor în Statul Israel, evenimentele care s-au produs cu participarea acestora, dar și  istoria comunității evreiești din Telenești.

…Astfel lumea a aflat că Basarabia, inclusiv orașul Telenești au dat naștere unor asemenea personalități ca Nahum Gutman, Olter Gutman, Beniamin Kogan, Zalmen Rozental, Mihail Pincevky, Robert Badinter, Menahem Wainboim, Aron Șvarțman, Naum Kijner, dr. Dorfman, dr. Wainștoc, ș.a. Noie le-a consacrat patru cărți, în care oglindește trecutul deosebit al poporului evreu din Basarabia, evenimente împletite cu ani plini de glorie, dar și suferințe, destine distruse, copii orfani, etc. De exemplu, în “O întâlnire cu trecutul…” (2016), este descris masacrul prin care au trecut evreii din Telenești; în altele sunt adunate materiale documentare despre viața și activitatea evreilor originari din Telenești, atât la baștină, cât și în Israel, în alte țări.

Munca asiduiă a lui Noie, într-un fel, a fost observată și apreciată cu premii și diplome. De exemplu, Noie a fost declarat laureat al Concursului “Memoria Holocaustului evreiesc din Telenești din perioada celui de-al II-lea război mondial (1941-1945)”, a fost menționat pentru promovarea valorilor cultural-naționale, a imaginii orașului Telenești pe plan național și internațional, pentru contribuția la consultarea diasporei, activitatea de informare și integrare a persoanelor originare din R. Moldova în Statul Israel, pentru eforturile semnificative în susținerea, promovarea și valorificarea culturii teleneștene, etc.

Lev Weinboim, directorul “Casei evreilor din Basarabia”,

Tel Aviv

Din partea redacţiei: Noie Rotaru mai e şi un cititor fidel al CUVÂNTUL-ui, şi un corespondent netitular, scrie şi versuri.  Îi mulţumim pentru colaborare şi suntem întotdeauna bucuroşi să-i publicăm reportajele.

De Ziua Naţională a Culturii, conducerea raionului Teleneşti şi Biblioteca Publică Raională “Vasile Alecsandri” i-au acordat dlui Noie Rotaru menţiune Pentru un aport considerabil în susținerea vieții  culturale. Cărţile editate de  inimosul teleneştean pe banii proprii le putem  găsi pe  rafturile  BPR  „V. Alecsandri”  și  în  Muzeul  Raional  de  Istorie și  Etnografie. Acestea au fost donate de către  autor.

Distribuie

Lasă un răspuns