CRJM: Justiţie selectivă în dosarele lui Vlad Filat, Veaceslav Platon şi Ilan Șor

 Dosarele lui Vlad Filat, Veaceslav Platon şi Ilan Șor au fost judecate diferit, susţin experții de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), care vorbesc despre o justiţie selectivă, informează PROTV Chișinău.

Fostul premier Vlad Filat (în dreapta) a fost condamnat definitiv la închisoare după 13 luni de la reţinerea sa, iar omul de afaceri Veaceslav Platon (în stânga) – după 17 luni.  Deşi au trecut  deja aproape 2,5 ani de când a fost pornit dosarul lui Ilan Șor, acesta se află încă în  libertate, pentru că nu există o decizie a instanţei de apel.

Ion Guzun, consilier juridic al CRJM, atrage atenția că magistraţii nici nu îi lăsau pe Filat şi Platon să comunice cu mass-media, pe când Șor chiar a plecat peste hotare. Diferite au fost şi condiţiile de detenţie. “Filat şi Platon au fost ţinuţi în condiţii proaste în Penitenciarul nr.13, iar Şor a beneficiat de un tratament mai bun – a stat puţin timp în izolatorul de detenţie şi în arest la domiciliu”.

Juriştii de la CRJM au comparat cele trei dosare şi vorbesc despre o justiţie selectivă. În acelaşi timp, reprezentanţii Procuraturii Anticorupţie susţin că termenul de soluţionare a unei cauze penale depinde de complexitatea cazului, comportamentul participanţilor la proces şi conduita organului de urmărire penală, iar fiecare dosar trebuie privit individual.

Veaceslav Platon şi Ilan Șor sunt vizaţi în furtul miliardului şi sunt acuzaţi de escrocherie şi spălare de bani. Vlad Filat  a fost  acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă și a ajuns după gratii în urma unui autodenunţ al lui Ilan Șor.

Distribuie

Lasă un răspuns