Creditul promis de Rusia, de jumătate de miliard de dolari, va fi acordat în tranșe, pentru o perioadă de 10 ani, iar rata dobânzii va fi de până la 2%, a declarat premierul Ion Chicu

Creditul promis de Rusia, de jumătate de miliard de dolari, va fi acordat în tranșe, pentru o perioadă de 10 ani, iar rata dobânzii va fi de până la 2%, a declarat premierul Ion Chicu într-un interviu la emisiunea „Puterea a patra”, de la postrul de televiziune N4.

Rușii vor deschide o linie de creditare de 500 de milioane de dolari. Noi vom lua în tranșe acești bani, în funție de capacitatea noastră de valorificare. Pentru anul 2020 noi am estimat că avem nevoie de 200 de milioane de dolari. Acum, partea rusească, ca să ne ofere acești bani, trebuie să facă rectificări la bugetul lor. Mașinăria acolo este un pic mai greoaie decât la noi. Această rectificare va fi realizată în primele două săptămâni a lunii martie”,a declarat oficialul.

Potrivit lui Ion Chicu, Moldova va primi prima tranșă din creditul rusesc la sfârșitul lunii martie. „Eu cred că noi acești bani îi primim exact atunci când ne trebuie – la sfârșit de luna martie. Până atunci nu ne trebuiesc”.

Premierul a mai adăugat că săptămâna viitoare va fi punctul final de negocieri, semnarea finală a acordului, care urmează mai departe să fie prezentat în parlament, ratificat și după aceea, statul RM poate primi banii.

„Totul va fi transparent.”

Termenul în care Republica Moldova va trebui să ramburseze creditul de 500 de milioane de dolari este de 10 ani. Rata dobânzii încă nu este stabilită, însă potrivit premierului, aceasta va fi de până la 2%.

Chicu a precizat că banii vor fi direcționați exclusiv în infrastructură.

Chiar dacă negocierile încă nu au luat sfârșit, președintele Igor Dodon deja a partajat unii bani pentru reparația mai multor drumuri din țară. „Au fost anunțate 12 licitații, pentru 784 de km de drum în valoare 2,3 miliarde de lei. Acestea sunt drumurile care vor fi finanțate din creditul, pe care îl negociem acum de la Federația Rusă.”

Amintim că în urma vizitei sale la Moscova, care a avut loc în luna noiembrie, 2019, premierul Ion Chicu a declarat că Republica Moldova va primi un credit de 500 de milioane de dolari. Tot atunci, premierul a promis că va „transforma țara în șantier”.

Sursa: unimedia.info

Distribuie

Lasă un răspuns