Corupția – în topul problemelor cu care se confruntă cetățenii și este răspândită cel mai mult printre deputați și funcționar

Corupția rămâne în topul problemelor cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova, pe lângă şomaj şi veniturile mici, potrivit unui nou sondaj realizat de Institutul Internațional Republican (IRI) și făcut public recent. O bună parte dintre cetățeni descriu flagelul drept „o problemă foarte mare”, fiind răspândită cel mai mult printre parlamentari și funcționarii publici. Datele co-lectate relevă o creștere accentuată a pesimismului față de situația din țară, relatează portalul anticoruptie.md.

Foto: CIJM

 

Potrivit sondajului realizat în septembrie-octombrie c., 78% dintre persoanele chestionate consideră că țara se îndreaptă într-o direcție greșită și doar 16% sunt de părere opusă. Totodată, în topul problemelor ce dau bătăi de cap cetățenilor sunt veniturile mici (42%), șomajul (36%) și corupția (28%).

La întrebarea dacă, în opinia lor, țara este guvernată în interesul majorității sau doar a unor grupuri, 91% dintre respondenți au ales a doua opțiune. Printre cauzele care fac ca nivelul corupției să crească se numără lipsa controlului guvernamental, sărăcia precum și acțiunile oligarhilor sau cele ale oamenilor de afaceri. Totodată, fiind întrebați cui, în ultimele 12 luni, i-au dat mită, i-au oferit un cadou sau o favoare, cei mai mulți dintre cetățeni au enumerat medicii, angajații din învățământ și polițiștii.

„Creșterea dramatică a numărului de moldoveni care simt că țara se îndreaptă în direcție greșită indică faptul că optimismul care a urmat după alegerile prezidențiale din noiembrie 2016 a slăbit.

Sondajul mai sugerează că sprijinul pentru ade-rarea la Uniunea Europeană continuă să crească și este deosebit de puternic în rândul tinerilor. Aproape jumătate (49%) s-ar alătura UE dacă ar trebui să aleagă între aceasta și Uniunea vamală euroasiatică.

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns