Copiii nevaccinați nu vor fi admiși în școli și grădinițe!

Ministerul Sănătății face apel către instituțiile de învățământ să nu admită copiii nevaccinați în școli și grădinițe. Îndemnul vine ca urmare a epidemiei de rujeolă înregistrată în România, care, potrivit autorităților de la Chișinău, creează un anumit pericol pentru importul acesteia în Republica Moldova.

Astfel, cadrele didactice și lucrătorii medicali din instituțiile de educație și instruire pentru copii sunt rugate să acorde o atenție sporită datelor privind vaccinarea copiilor la înscrierea lor în colectiv. Copiii nevaccinați nu vor fi admiși în școli sau grădinițe până la administrarea dozelor de vaccin conform calendarului de vaccinări din Republica Moldova.

Potrivit Ministerului Sănătății, situații de import a rujeolei au fost înregistrate în anii 2006-2007 și 2012 – 2014. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în 2013 când în rezultatul importului rujeolei din Federația Rusă, în raioanele Nisporeni și Călărași au fost înregistrate 27 cazuri de rujeolă printre persoane nevaccinate. Pe parcursul anilor 2015-2016 cazuri de rujeolă în Republica Moldova nu s-au înregistrat.

Autoritățile susțin că astăzi în țară nu există un pericol real de răspândire epidemică a cazurilor de rujeolă, însă, situația din România poate cauza importul acesteia în țara noastră.

Conform Calendarului de vaccinări obligatorii al Republicii Moldova fiecare copil trebuie vaccinat contra rujeolei cu 3 doze de vaccin ROR, la vârstele de 12-15 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Datele statistice arată că în 2015 doar 88,3% dintre copii au fost vaccinați, spre deosebire de 94,4% în 2008. Potrivit responsabililor din domeniu, cauza principală a acestui declin o constituie refuzul părinților.

Menționăm că potrivit Legii privind supravegherea de stat a sănătăţii publice, „admiterea copiilor în colectivităţi şi instituţii educaţionale şi de recreere este condiţionată de faptul vaccinării lor profilactice sistematice”.

În ultimele opt luni în România au fost înregistrate aproape 700 de cazuri de rujeolă, inclusiv 3 decese. 

Sursa: agora.md

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns