Conştientizând greşelile, pentru a nu le repeta

Începând cu 10 februarie, în L/T “Ștefan cel Mare” din or. Șoldănești au fost organizate un şir de activități menite să reamintească tuturor elevilor despre Războiul din Afganistan.

Elevii au vizitat Muzeul liceului, unde este amenajat un panou dedicat combatanților şoldăneşteni.

Liceenii din clasa a X-a au vizionat un film despre evenimentele tragice din acea perioadă, după ce au discutat despre cauzele și consecințele acestui conflict armat.

Clasele a V-a – a XII-a au pregătit gazete de perete tematice.

Pe 15 februarie întreg liceul a cinstit memoria celor căzuți pe câmpul de luptă printr-un moment de reculegere care a avut loc în pauza mare. Elevii din clasa a XI-a Alexandru Roman  la acordeon, Vladimir Darciuc la trombon (în imagine) și Elena Burduja (voce) au interpretat câteva piese, în timp ce erau proiectate  imagini despre conflictul din Afganistan, ducându-ne cu gândul la tinerii ostaşi din URSS, care și-au pierdut viața în acel război inutil.  

A mai fost vernisată și o galerie foto cu poze din războiul afgan.

Afganistanul a fost o ţară, care trăia mai aproape de evul mediu decât de lumea modernă. Amestecul sovieticilor a propulsat-o în prim-planul opiniei publice internaţionale, devenind un câmp al confruntării Est-Vest în condiţiile intensificării războiului rece. Astfel, în războiul civil declanşat în 1979 în Afganis-tan s-au implicat SUA, Pakistanul şi lumea arabă tradiţionalistă de orientare sunnită.

Timp de zece ani, în timpul conflictului, şi-au pierdut viaţa 1,5 milioane de afgani, alte 4-5 mili-oane au părăsit ţara, iar 15.000 de soldaţi sovietici au căzut în operaţiunile militare. Un acord mediat de ONU, semnat în 1988 de către puterile garante (URSS şi SUA), prevedea retragerea trupelor sovie-tice, crearea unui stat afgan neutru şi repatrierea a milioane de refugiaţi.

Războiul nu s-a încheiat însă. Diferite fracţiuni ale rezistenţei islamice au pornit lupta pentru supremaţie, de această dată între ele. În timpul luptelor şi-au pierdut viaţa peste 50.000 de persoane.

Oxana Merdian, profesoară de istorie

la L/T “Ștefan cel Mare”, or. Șoldănești

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns