Constantin Țuțu: “S-au admis încălcări foarte grave în cauza penală care mă vizează”

Fostul deputat PD, Constantin Țuțu a declarat că a aflat din presă despre faptul că procurorii au finalizat și au expediat în judecată urmărirea penală pe numele său. Într-o postare publicată ieri, 11 mai, pe pagina sa de Facebook, sportivul s-a plâns de presiuni „enorme” și a denunțat „abateri foarte grave” în gestionarea cauzei penale care îl vizează.

„Cu regret, am aflat și eu, ca și toată lumea, din presă, despre faptul că Procuratura Anticorupție a finalizat și a expediat la 11 mai 2020, în judecată cauza penală de învinuire a mea pentru două capete de acuzare: „trafic de influență” și „escrocherie în proporții deosebit de mari”. Ultimul capăt de acuzare a fost pornit la 28 aprilie 2020 și vizează absolut aceleași fapte ca și prima acuzare – pe trafic de influență.”, a declarat Constantin Țuțu.

Acesta a menționat faptul că s-au admis încălcări foarte grave în cauza penală care îl vizează, „de la pornirea acesteia într-un mod ilegal, la comandă politică, până la așa-numita finalizare a urmăririi penale, prin lipsa prezentării rechizitoriului, iar zecile de cereri și plângeri sunt pendinte și nesoluționate în modul prevăzut de lege”.

Țuțu consideră că este anchetat penal la comandă politică, scopul fiind intimidarea acestuia, cu „presiuni enorme și cu dosare peste dosare.”

Mai mult, fostul parlamentar susține că anumiți martori din dosarul său ar fi fost presați să depună declarații mincinoase împotriva sa. El s-a plâns că în timpul urmăririi penale i-a fost încălcat dreptul la apărare, prezumția nevinovăției, iar probele administrate au fost viciate.

Fostul parlamentar a subliniat faptul că „anumiți politicieni și așa-ziși „tehnocrați”, s-ar amesteca în actul justiției. „Declarațiile politicienilor referitor la persoana mea nu sunt altceva decât niște presiuni necorespunzătoare și de ingerință în actul justiției. Toate aceste lucruri care apar în spațiul public le resping categoric. Acuzațiile sunt nefondate și abuzive, explicând clar motivul pentru care am hotărât să iau această atitudine publică.”

„Dosarele penale nu trebuie deschise spre deliciul publicului, la comanda politicienilor. (…) Aflarea în libertate nu este un privilegiu, care stă la regretul și îndemâna politicienilor, ci este un drept fundamental garantat fiecărei persoane prin Constituția Republicii Moldova.”, a menționat Constantin Țuțu.

Sursa: unimedia.info
Distribuie

Lasă un răspuns