Consilierii de la Ciocâlteni au votat luni Unirea

10 din 13 consilieri de Ciocâlteni, raionul Orhei au semnat luni, într-o atmosferă plină de emoţii, Declarația de Unire cu România. Iniţiativa aparţine aleșilor locali care au cerut convocarea unei ședințe extraordinare. Nu au fost prezenți doi consilieri din partea socialiştilor şi un peledemist.

Mihai Boiescu a remarcat că acest lucru trebuia făcut încă în anul 1991: ”Este evident că R. Moldova nu se poate afirma ca stat din simplul motiv că, după cedarea Basarabiei în iunie 1940, din ea a rămas o bucată trunchiată de pământ, iar foștii nomenclaturiști comuniști, care au venit la putere după 1993, în loc să facă reforme care ar schimba viața populaţiei, au instaurat aici fărădelegea. Vrem stat normal, cu legi funcționale, salarii şi pensii destoinice, un viitor promițător pentru copiii și nepoții noștri”, ne-a spus consilierul.

Colegul său, Dumitru Ionașcu, fost primar de Ciocâlteni în perioada 1995-1999, a ţinut să puncteze că există o deosebire între stataliști și unioniști: ”Statalistul vrea să-și păstreze privilegiile care i le dă acest pseudo-stat în paguba majorității aduse la disperare. Pe statalişti nu statul Republica Moldova îi interesează, dar modul de a parazita mai departe pe necazul populației. Iar România înseamnă stat cu justiție funcțională, serviciu de sănătate performant, locuri de muncă, agricultură modernă, bătrânețe asigurată. Noi, unioniștii, vrem o viață normală pentru toată lumea”, a remarcat consilierul.

Dionisie Ionașcu își argumentează decizia referindu-se la adevărul istoric: ”Mitul R. Moldova ca succesoare a Statului Moldovenesc condus cândva de Ștefan cel Mare este unul fals or, cea mai mare parte a Moldovei istorice demult face un corp întreg cu Valahia. În 1859 tot moldovenii au fost ctitorii Unirii. Iar să militezi pentru o bucată de pământ trunchiată de ruși la 1812, furată, jecmănită de același imperiu pe parcursul ultimilor 200 de ani este o blasfemie. Faptul că suntem un stat falit o dovedește viaţa noastră de la 1991 încoace. Iată de ce am votat Declarația de Unire”, ne spune dl Dionisie.

Primarul de Ciocâlteni Ion Ionașcu confirmă că inițiativa a venit din partea Consiliului Comunal și că este dictată de niște realități: ”Este vorba de o stare de spirit în societate, care dovedește că, în pofida unei propagande românofobe acerbe, lumea nu a uitat de avantajele Unirii de la 1918, care au fost epocale pentru noi. Semnarea acestei Declarații este una simbolică, dar faptul trebuie să pună în gardă guvernarea în ce priveşte viitorul nostru”, a  conchis primarul de Ciocâlteni.

Ion Cernei

 

Distribuie

Lasă un răspuns