Consilier: “Vor da oamenii în judecată și va trebui de plătit pagube…”. Primar: “Все будет y нас хорошо! Не переживайте!»

De acum încolo, comercializarea articolelor din tutun în orașul Orhei se va face în baza unor reguli stabilite de Consiliul municipal (CM) le-a aprobat la sfârşitul săptămânii trecute. Primăria susține că, deși există legi şi acte normative care, la general, reglementează aceste activităţi pe teritoriul întregii republici, este de competența administrației locale de a elabora şi reguli speciale, informează www.radioorhei.info.

În acelaşi timp, un consilier municipal avertizează că din cauza unor condiții impuse comercianților de către  conducerea Orheiului se poate ajunge în judecată, cu  achitarea pagubelor materiale şi morale.

În cadrul ședinței extraordinare a CM Orhei din 25 mai, autorii Regulilor de plasare spre comercializare cu amănuntul a articolelor de tutun au fost solicitaţi să explice interdicţia de a vinde ţigări din încăperi cu o suprafaţă mai mică de 18 metri pătraţi şi o înălţime mai mică de 3 metri, dar şi în cazul în care locul de muncă al angajatului are o suprafață mai mică de 5 metri pătraţi, o înălţime mai mică de 3 metri şi un spaţiu mai mic de 15 metri cubi.

La întrebarea consilierului Oleg Matei de unde au apărut astfel de parametri, unul dintre juriştii Primăriei a răspuns că ”parametrii sunt menţionaţi strict şi […] prevăzuți expres” în p.17 al Regulilor şi normativelor sanitaro-epidemiologice […] , aprobate printr-o Hotărâre a Ministerului Sănătăţii din anul 2004.

În timp ce majoritatea consilierilor au ridicat mâinile pentru Regulile elaborate de Primăria Orhei, consilierul Matei a declarat că “în oraş practic nimeni nu are încăperi cu aşa parametri”, iar “oamenii vor da în judecată şi va trebui de plătit pagube…”. Discuțiile pe acest subiect nu au durat mai mult de 5 minute și au fost închise de replica în limba rusă a primarului Ilan Șor: “La noi totul va fi bine! Nu vă neliniştiţi!” (orig.: “Все будет y нас хорошо! Не переживайте!»).

Distribuie

Lasă un răspuns