Consecinţele unui ordin de disponibilizare nemotivat

Liuba Stavinschi

 Procesul de judecată a durat câţiva ani. Acum Secţia Cultură a Consiliului Raional Rezina urmează să plătească păgube în sumă de aproape 98 de mii de lei.

În articolul Decizia privind numele pe care poate să-l poarte Palatul raional de Cultură urmează s-o ia Consiliul Raional, publicat în CUVÂNTUL din 03 noiembrie 2017, se menţiona că “în toamna anului 2015, administraţia raionului, într-un mod discret a operat modificări în statutul Centrului comunitar de cultură Rezina şi Regulamentul de fincţionare a Secţiei raionale Cultură, modificări care prevedeau disponibilizări de cadre de la Centrul comunitar…  Acţiunile administraţiei au trezit indignarea mai multor angajaţi din cultură, au provocat câteva procese judiciare…”

Una din persoanele disponibilizate atunci, Liuba Stavinschi, metodistă a Casei raionale de cultură Rezina, a considerat acţiunea autorităţilor drept ilegală, neîntemeiată şi a chemat Secţia Cultură a Consiliului Raional Rezina în judecată, solicitând anularea ordinului de concedierie, restabilirea la locul de muncă, încasarea salariului pentru absenţa forţată de la muncă şi a prejudiciului moral. Procesul a durat câţiva ani. În cele din urmă, Judecătoria Rezina a declarat nul ordinul nr.95 din 10 decembrie 2015 al şefei Secţiei raionale Cultură şi a restabilit-o pe Liuba Stavinschi în funcţia de metodistă a Casei raionale de cultură Rezina cu începere de la data disponibilizării.

Potrivit Hotărârii instanţei, Secţia Cultură a CR Rezina urmează să-i plătească Liubei Stavinschi salariul pentru absenţa forţată de la serviciu pentru perioada 10 decembrie 2015 – 31 mai 2019 în sumă de 87 955,72 lei, dar şi prejudiciul moral în sumă de 5000 lei şi cheltuielile de asistenţă juridică în sumă de 5000 lei, în total 97 955,72 lei.

Instanţa mai menţionează că, în partea restabilirii în funcţie, Hotărârea se execută imediat, dar în timp de 30 de zile de la pronunţarea dispozitivului hotărârii, prin intermediul Judecătoriei Orhei, sediul Rezina poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chişinău.

Am încercat să o contactăm pe şefa Secţiei Cultură pentru a comenta hotărârea judecăţii, dar nu a fost de găsit la telefon. Redacţia îi rezervează dreptul la replică.

Reporter “C”

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns