Consătenii lui Elefterie Sinicliu vin cu noi detalii

Articolul „Elefterie Sinicliu: cel mai tânăr votant al Unirii”, publicat în CUVÂNTUL la 01.12.2017 (vezi aici), a avut o rezonanță deosebită printre locuitorii satului Echimăuți, baștina celui care la 27 martie 1918 a votat Actul Unirii Basarabiei cu Patria-mamă România.

Astfel, Olga State (numele de fată Marcu), născută și ea în Echimăuți, este măgulită de amintirile de odinioară despre satul și consătenii săi, pe mulți dintre care i-a cunoscut personal. Totodată, dna O. State susține că s-a strecurat o mică inexactitate în cele expuse de echimăuţeanul Iov Vrabie în articolul prece-dent. Din spusele dnei State, Marina, cea mai mică soră a lui Elefterie, a fost căsătorită cu Dumitru Naforniță și nu cu Efrim Negură, cum îşi aminteşte dl Vrabie. Aceștia au avut o fiică, dar în toiul războiului ar fi plecat cu un subofițer și nimic nu se mai știe de soarta ei.

Un alt locuitor al satului Echimăuți, Alexei Moscovciuc, în vârstă de 68 de ani, ne-a prezentat fotografia de mai sus, în care pozează 3 tineri militari. În subsolul fotografiei vedem imprimate inscripțiile „D. Konosevici” și „Nikolaev”. Prima probabil că indică denumirea atelierului de fotografiat, iar cea de a doua – denumirea orașului Nikolaev, unde în anii 1915-1916 ar fi fost recrutați doi tineri din satul Echimăuți: Elefterie, fiul lui Ion Sinicliu și, probabil, Petru (Pătrache), frate cu Ion Mosienco, acesta fiind unchiul Claudiei (Clarei), mama lui Alexei Moscov-ciuc. Casele familiilor Sinic-liu și Mosienco erau gard în gard.

Dna Olga State, născută în 1944, l-a cunoscut personal pe Pătrache Mosienco (îi era și rudă). Dumneaei este de părerea că dintre cei 3 ostași de pe fotografie cu Petru Mosienco s-ar potrivi ostașul din dreapta. Cât privește persoana lui Elef-terie, se poate cu încredere de afirmat că este cel din stânga. Or, izbitoare este asemănarea cu poza lui E. Sinicliu din albumul membrilor Sfatului Țării. La fel, putem presupune că și cel de al treilea ostaș ar putea fi basarabean.

Oricum, principalul este că anii de răstriște şi numele eroilor mai rămân vii în amintirea pământenilor.

Ion Perciun

 

Distribuie

Lasă un răspuns