Condiţii europene la grădiniţa din satul Şestaci

Graţie unui proiect, finanţat de Fondul de Eficienţă Energetică, la iarna viitoare, toate încăperile grădiniţei de copii vor fi încălzite bine.

Cazanele pe biomasă, care funcţionează cu peleți, şi panourile solare achiziţionate în cadrul proiectului, au fost deja instalate. Administraţia instituţiei aşteaptă cu nerăbdare sezonul rece să calculeze economiile făcute. Oricum, cei de la grădiniță sunt bucuroși că acum nu mai există probleme cu aprovizionarea instituției cu apă caldă.

La primăria Şestaci am fost informaţi că proiectul de termoficare a fost finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Valoarea proiectului este de cca 50 mii de dolari.

Iacob Guja, primarul satului Şestaci, a ținut să precizeze că, după instalarea unui sistem de încălzire similar la gimnaziul din localitate, cheltuielile pentru încălzire s-au redus în jumătate.

Rita Toia, directoarea grădiniţei, spune că până nu demult era încălzită doar a cincea parte din suprafaţa instituției, care e de 280 m2. La iarnă, va fi cald în toată încăperea şi cei 40 de copii nu vor mai sta îngrămădiţi într-o singură sală.

Directoarea grădiniţei a confirmat că, dacă anterior instituţia era frecventată de vreo 10 copii, actualmente numărul acestora s-a triplat.

Până vor testa noul sistem de termoficare, instituţia foloseşte apă care se încălzeşte de la colectoarele solare la bucătărie, în sufragerie şi în grupul sanitar.

Natalia Rotari

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns