Concetăţenii noştri vor acasă…

Articolul 10 din Constituţia RM prevede: Statul are ca fundament unitatea poporului Republicii Moldova . Republica Moldova este patria comuna si indivizibila a tuturor cetăţenilor sai. Iar conform art. 1, cetăţenii Republicii Moldova beneficiază de protecţia statului atât în ţarâ , cât şi în străinătate.

Astăzi (24 martie) am fost contactat de un prieten aflat în Anglia la muncă. M-a rugat să intervin dacă am posibilitate pentru a-l ajuta cu un loc în avionul ce ar trebui să pornească mâine spre Chişinău. Adresarea a avut drept motiv că persoana care organizează cursa, Carolin Veliscu este în lista mea de prieteni. Contactând-ul pe ultimul, am înţeles că e învălmăşeală mare şi foarte multa lume doreşte să se întoarcă acasă, dar nu are posibilitate. Am contactat un deputat din Parlament pentru a afla care este situaţia cu persoanele din străinătate şi ce întreprinde Guvernul RM pentru repatrierea cetăţenilor noştri, nimeriţi în situaţie grea. Mi s-a spus că de aceste probleme se ocupă Ambasada R. Moldovei din Anglia.

De fapt acest caz nu este singular. Pe reţelele de socializare am găsit mai multe mesage similare care demonstrează că foarte mulţi cetăţeni de-ai noştri sunt lăsaţi în voia sorţii. Preşedintele şi prim-ministrul ne asigură că au grijă permanentă de orice cetăţean, în realitate situaţie este cu totul alta. Au organizat 1-2 curse şi consideră că şi-au făcut treaba, dar peste hotare avem zeci de mii de concetăţeni aflaţi în mare dificultate şi care n-au cum veni acasă decât cu ajutorul autorităţilor republicii.

A doua zi, Carolin Velisca mi-a trimis următorul mesaj, postat şi pe reţelle de socializare: În atebnţia celor care zboara pe 25/03/2020 cu ruta charter privata London Southend -Chisinau.
“Bilete printate sau electronice nu-s sau daca le primesc nu dovedesc sa vi le dau.Facem aşa. Cei care au procurat bilete, vă apropiaţi cu paşapoartele la checkinn şi primiţi boarding pass.
Doamna Angela o să vă măsoare temperatura. Da la Chişinău sau transmis măşti şi mănuşi, le primiţi acolo. Bagaj 23 kg şi de mâină. Să aveţi un act moldovenesc. La ora 10 să fiţi acolo, avionul decolează la 13:00. Aeroportul Southend Post Codu: SS2 6YF. Armele, drogurile şi viruşii lăsaţi în UK.ăVideouri cu aplauze din avion sa nu-mi faceţi !!!
Şi încă odată vă rog, dacă aveţi simptome nu vă urcaţi, gândiţi-vă la cei de acasă.

Victor Cibotari

Distribuie

Lasă un răspuns