Conacul familiei Lazo – redeschis cu o nouă expoziţie

O filă din istoria Basarabiei vizează familia Lazo, o străveche familie moldovenească, de nobili, cunoscută din secolul al XV-lea. Ea a dat pe parcursul secolelor numeroase personalităţi de cultură și știință, militari și juriști, oameni de stat, scrie or.md. Pe 2 decembrie 2018 a fost redeschis după renovare Conacul familiei Lazo din comuna Piatra, o perlă a stilului arhitectural apropiat de cel al caselor țărănești (în imagine).

La ceremonia de inaugurare au participat secretarul de sat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Andrei Chistol, președintele raionului Orhei, Tudor Golub, primara de Piatra, Angela Cazac, directorul Muzeului Național de Istorie, Eugen Sava, săteni.

În noua expoziţie este prezentată ambianţa materială şi morală a câteva generaţii ale acestei familii, specifice epocilor  lor.

Ultimii proprietari ai acestui conac au fost Gheorghe și Elena Lazo, părinții “eroului legendar” al războiului civil din Rusia, Serghei Lazo. În perioada interbelică, în conac a funcţionat școala, iar în 1967–68, după transferarea școlii în sediul nou, conacul a fost reconstruit și transformat într-un muzeu dedicat lui Serghei Lazo, fiind și filială a Muzeului Național de Istorie.

Distribuie

Lasă un răspuns