COMUNICAT DE PRESĂ Moldova Electro Maraton – prima expediţie de automobile electrice ia startul astăzi

MG_6534.jpg

Prima expediţie de automobile electrice a luat startul astăzi. 9 automobile de diferite mărci şi modele, dar cu propulsie 100% electrică, vor parcurge în următoarele 5 zile o distanță totală de cca 1.000 km fiecare.

Scopul maratonului este de a promova mobilitatea prietenoasă mediului, de a demonstra capacitatea automobilelor electrice și de a prezenta realizările din sectorul transportului electric în R. Moldova. Parte a flotei expediţiei va fi şi automobilul electric al Proiectului „Oraşe Verzi Durabile”, finanţat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) şi implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Primăria mun. Chişinău.

„Cererea de automobile electrice este în continuă creștere, fapt ce solicită dezvoltarea infrastructurii pentru automobilele cu zero emisii. În cadrul parteneriatului inițiat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare cu Guvernul Republicii Moldova, Primăria mun. Chișinău și alți parteneri strategici, ne propunem să sporim eficiența sistemului de transport şi să creștem numărul automobilelor cu emisii reduse de poluanți”, a declarat Dima Al-Khatib, coordonatoare rezidentă a.i ONU Moldova și reprezentantă rezidentă a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Traseul maratonului acoperă regiunea de Nord, Centru şi Sud a Republicii Moldova şi poate fi urmărit aici: https://bit.ly/2Ym6wE9. Expediţia va parcurge oraşe precum Chişinău, Orhei, Şoldăneşti, Floreşti, Bălţi, Călăraşi, Lăpuşna, Hânceşti, Cimişlia, Comrat, Căuşeni şi Anenii-Noi.

Sectorul transporturilor este sursa principală de poluare a aerului, Chişinăul fiind localitatea cu cele mai multe automobile din ţară. Ne bucură însă faptul că în ultimul an și numărul mășinilor electrice a crescut considerabil. Primăria mun. Chişinău are în dotare un automobil electric. E puțin, dar e un început. Am acceptat să participăm la maraton pentru că dorim să promovăm transportul sustenabil și să motivăm oamenii să opteze pentru automobile prietenoase mediului”,  susţine Ruslan Codreanu, primar general interimar al municipiului Chişinău.

Automobilele electrice vor fi încărcate pe parcursul expediţiei la primele prize publice pentru încărcarea automobilelor, care au fost între timp instalate pe mai multe trasee naţionale ale Moldovei. De asemenea, maratonul va anticipa mult-aşteptata extindere a rețelei existente cu alte 20 noi staţii de încărcare, care urmează a fi instalate în acest an graţie parteneriatului dintre PNUD și Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

Este prima mea maşină şi am optat să fie electrică. Economie, rapiditate, inovaţie, ecologie – acestea sunt argumentele ce m-au convins să aleg o maşină electrică. Îmi plac experiențele noi, de asta și m-am înscris în concursul de participare la maraton. Mă bucur mult că voi fi parte a acestei expediții ce mă va îmbogăți cu experiențe noi și emoții pozitive”, spune Adelina Iucal, participantă la maraton.

Organizatorii expediţiei şi-au dorit să reflecte în coloana de automobile întreg spectrul actual de automobile electrice disponibile pe piaţa din R. Moldova. „Avem în flotă o varietate mare de automobile – de la cele mai proaspete şi performante modele, cu autonomie mare, până la cele mai accesibile modele, care pot fi achiziţionate şi pe piaţa vehiculelor la mâna a doua, astfel încât această gamă diversă de automobile să inspire cât mai multă lume în a trece la mobilitatea electrică”, spune Ilie Toma, organizator şi participant în Electro-Maraton.

Echipajele expediţionale, formate deopotrivă din bărbați și femei, vor descrie în timp real publicului larg experienţa lor cu automobilele electrice din maraton. Coloana de automobile va reveni în Piaţa Marii Adunări Naţionale duminică, 7 iulie (ora aproximativă 15:00). Automobilele participante vor fi expuse publicului larg, iar participanţii la expediţie își vor împărtăşi impresiile proaspete.

Moldova Electro Maraton este organizat de PiataAuto.md, în parteneriat cu Proiectul PNUD-GEF „Oraşe Verzi Durabile”, Kaufland, Orange Moldova, Mastercard, EWA Motors, cu suportul Renault, BMW, Jaguar, Nissan.

Cifre captivante:

  • Numărul automobilelor electrice înmatriculate în Moldova a crescut de circa 4 ori în ultimele 12 luni – de la 54 la peste 200.
  • 20 de staţii de încărcare a automobilelor electrice sunt în prezent pe teritoriul R. Moldova, marea majoritate fiind instalate în Chişinău. Dintre acestea, 12 sunt staţii publice de încărcare.
  • Alte 20 de staţii publice de încărcare vor fi instalate pe teritoriul R. Moldova până la finele acestui an de PNUD Moldova.
  • Peste 1.000 kilometri vor fi parcurşi de fiecare automobil expediţional în cadrul maratonului.
  • 20.0 kWh/100 km este ţinta de consum mediu per automobil.

 

***Proiectul „Oraşe Verzi Durabile”, cu o durată de cinci ani: 2018-2022, are un buget total de 2,72 mln. USD, dintre care 2,64 mln USD sunt acordaţi de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) şi 80.000 USD – de PNUD Moldova.

Distribuie

Lasă un răspuns