Comunele Ivancea şi Ivești s-au înfrăţit

Comuna Iveşti este vestită în România datorită podgoriilor sale, de aceea Festivalul Vinului este o acţiune foarte importantă pentru dezvoltarea ramurii, promovarea şi prosperarea localităţii. Primarii Cornel Hamza (în stânga) şi Oleg Gaşper, la inaugurarea oficială a Festivalului.

  Duminica trecută, în cadrul Festivalului  Vinului din comuna Ivești, județul Galați, România, primarul comunei-gazdă Cornel Hamza şi primarul comunei Ivancea din raionul Orhei au semnat acordul de înfrățire și colaborare între cele două entități,  aflate la 280 km una de alta.

O delegație de 20 de persoane, în mare majoritate membri ai ansamblului  ”Ivanceanca”, consilieri locali și agenți economici în frunte cu primarul comunei Ivancea Oleg Gașper au fost primiți la Iveşti cu o ospitalitate deosebită.

”Cu dl Hamza am făcut cunoştinţă în cadrul întrunirilor primarilor de pe ambele maluri ale Prutului în legătură cu Centenarul Unirii. Am convenit asupra unei întâlniri cu participarea unor delegaţii mai numeroase. Apropo, la Ivești, alături de români, locuiesc mulţi ruși de rit vechi, dar și ucraineni. Ne punem mari speranțe în relațiile cu această comună  or, asta înseamnă nu numai proiecte comune, dar şi relații de  suflet. În viitorul apropiat o delegație de la Ivești va vizita Ivancea”, a remarcat dl Gașper.

La Festivalul Vinului de la Iveşti ansamblul ”Ivanceanca” a prezentat un program de melodii ucrainene și moldovenești culese din zona Orheiului şi a impresionat mult publicul cu frumoasele costume populare.

Comuna Ivești este situată în partea de centru-vest a județului Galați şi are o așezare geografică deosebit de favorabilă în lungul râurilor Bârlad și Siret, cât și a drumului care venea dinspre Polonia spre Galați și apoi spre Turcia. Localitatea este cunoscută în România grație podgoriilor, dar și istoriei sale militare.

Din 13 octombrie 1856, la cererea postelnicului Panaite Balș, Caimania Moldovei avizează înființarea târgului Ivești care, după vremea lui Alexandru Ioan Cuza devine capitală de «Plasă». Iveștiul a fost reședința de «plasă» până în 1950. În târg apar: telegraful, poșta, compania de dorobanți (1869), judecătoria, poliția rurală, jandarmeria, gara CFR Ivești, biblioteca comunală, școala, aflăm din diverse surse istorice.  Comuna Iveşti este vestită în România datorită podgoriilor sale, de aceea Festivalul Vinului este o acţiune foarte importantă pentru dezvoltarea ramurii, promovarea şi prosperarea localităţii. Primarii Cornel Hamza (în stânga) şi Oleg Gaşper, la inaugurarea oficială a Festivalului.

Localitatea se înscrie între puținele din țară care se poate lăuda cu o reală viață militară. Înaintașii s-au dovedit buni patrioți. Din rândul iveștenilor s-au ridicat mulţi militari de vază. Hatmanul Bogdan Lupu, spre exemplu, a fost în 5 rânduri comandantul armatei Moldovei sub domnitorii Constantin, Antioh şi Dimitrie  Cantemir.

În războiul de Independență au participat și militari din Ivești – la cucerirea redutei Grivița și la încercuirea Rahovei și Vidinului. Generalul Eremia Grigorescu, comandantul Corpului 6 Armată cu sediul în târgul Ivești va deveni comandantul Armatei I care-i va bate la Mărășești în august 1917 pe nemții conduși de Makennsen.

Comuna Ivancea, conform datelor recensământului din anul 2004, avea 5904 locuitori, dintre care 75.30% – moldoveni, 17.97% – ucraineni, 4.74% – ruşi, 1,98 % – găgăuzi, bulgari, polonezi şi alte etnii.

Din componenţa comunei fac parte localităţile Brăneşti, Ivancea și Furceni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Orhei și la 40 km de Chișinău. Satul Ivancea a fost menționat documentar în anul 1501.

Ion Cernei

Distribuie

Lasă un răspuns