Comisia Europeană oferă Republicii Moldova 87 milioane de euro pentru combaterea COVID-19

Comisia Europeană a decis ofere asistență financiară Republicii Moldova învaloare de 87 milioane de euro pentru acoperirea necesităților imediate și pentrudepășirea consecințelor de lungă durată provocate de criza epidemiologică.

Această sumă oferită țării noastre se formează din fonduri disponibile din alte programe de asistență europeană în vigoare, ce vor fi redirecționate pentru contracararea consecințelor crizei.

„Apreciem foarte mult asistența oferită de UE în această perioadă dificilă, care vine să sprijine eforturile țării în contracararea crizei epidemiologice și consecințelor acesteia. În mod aparte salutăm abordarea sistemică și de durată, care prevede atît măsuri imediate pentru sistemul de sănătate și pentru susținerea păturilor vulnerabile și necesităților sociale, precum și un program amplu pentru redresarea economiei”, a declarat ministrul de Externe de la Chișinău, Oleg Țulea.

Asistența menționată vine să completeze fondurile în valoare totală de 140 milioane care au fost alocate de UE tuturor țărilor din Parteneriatul Estic (PaE) din programul regional de asistență.

Amintim că, din programul regional destinat PaE, UE a alocat 30 milioane EUR prin intermediul OMS pentru sistemele medicale, cca 11.3 milioane pentru susținerea păturilor vulnerabile și necesităților sociale ce vor fi valorificate prin intermediul organizațiilor societății civile și cca 100 milioane EUR pentru redresarea economiei, în special întreprinderilor mici și mijlocii.

Adițional la sumele menționate mai sus, UE va sprijini reabilitarea economică prin intermediul instituțiilor financiare internaționale cu un pachet de sprijin în valoarea de pînă la 700 milioane Euro destinat în mod prioritar IMM-urilor.

Sursa: unimedia.info

Distribuie

Lasă un răspuns