Comercializarea veselei din plastic ar putea fi interzisă

Utilizarea și comercializarea veselei de unică folosință din plastic ar putea fi interzisă de la 1 ianuarie 2021. Parlamentul a examinat şi a votat în prima lectură modificarea legislației respective.

În comunicatul pe această temă se mai menţionează că încălcarea acestor prevederi se propune a fi sancţionată cu amendă de la 3 000 la 4 500 de lei pentru persoanele fizice şi de la 6 000 la 12 000 de lei sau amendă în mărimea valorii produsului utilizat, dar nu mai puţin de 12 000 de lei.

Potrivit autorilor proiectului de lege, obiectele din plastic nereciclabil constituie o sursă de gunoi pentru comunităţi, în timpul arderii emit gaze toxice, pot sufoca sau întrerupe digestia animalelor care le consumă, iar degradarea plasticului are loc între 100 şi 400 de ani. Totodată, ei propun drept alternativă vesela de unică folosinţă produsă din hârtie, făină de porumb, cânepă organică, zaharuri, grâu, sfeclă de zahăr, trestie de zahăr, amidon, resturi din mere sau cele care conţin aditivi biodegradabili.

Anterior, legislația națională a fost completată cu prevederi prin care s-a interzis, începând cu 01.01.2019, utilizarea și comercializarea pungilor din plastic. Potrivit strategiei de mediu pentru anii 2014-2023, protecţia mediului constituie o problemă de o importanţă globală, care trebuie să devină o prioritate naţională, deoarece vizează în mod direct condiţiile de viaţă şi sănătatea populaţiei, realizarea intereselor economice, precum şi capacităţile de dezvoltare durabilă a societăţii.

Proiectul urmează a fi votat în lectură finală.

 

Distribuie

Lasă un răspuns