Colindele, creaţii nemuritoare

Grupul de copii din Sărătenii Vechi a fost condus de preoteasa Veronica Boldescu.

 

La Centrul raional de cultură din Teleneşti sâmbătă s-a desfășurat ediţia a şaptea a Festivalului Colindelor cu genericul ”Florile Dalbe”. Acţiunea este organizată de către protopopiatul raionului Teleneşti. Au participat  30 de cete de colindători.

 

În debutul festivităţii cu un cuvânt de felicitare a venit protoiereul Marian Boldescu, protopopul raionului Telenești. Dumnealui a menționat importanța indispensabilă și frumusețea deosebiță a colindelor și a obiceiurilor creștine:

“Ne bucură faptul că de la o ediţie la alta avem tot mai multe cete de colindători. Cu timpul faima festivalului ca  păstrător şi continuator de tradiţii a crescut”, a remarcat sfinţia sa.

În program au răsunat texte şi melodii care au preamărit nașterea Pruncului Iisus din Fecioara Maria în peștera Betleemului.

Juriul festivalului, în frunte cu Pavel Casian, șeful Secției Cultură, au apreciat prestaţia colindătorilor. Dar, după obicei, toate colectivele au primit cadouri.

Nicolae Florea,  profesor de muzică la Gimnaziul  Anton Moraru din Pistruieni a remarcat că participă la Festivalul Colindelor de la prima ediţie:

“Ne pregătim de acest festival precum de un examen. Selectăm colinde de la bătrânii din sat, din calendarele vechi, astfel de fiecare dată venim şi cu ceva nou în repertoriu. Dacă am ţine cont că echipa de colindători se schimbă practic în fiecare an, vă puteţi imagina câtă lume participă la acest festival”, a remarcat pedagogul.

Pavel Casian a subliniat la rândul său că evenimentul are drept scop promovarea valorilor creștin-ortodoxe tradiționale, implicând participanți de diferite vârste din localitățile raionului Telenești.

Reporter “C”

 

Distribuie

Lasă un răspuns