Colhozul Partidului Șor de la Jora de Mijloc

Primul colhoz promis acum câteva luni de Partidul Şor a fost lansat recent în comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei, acolo unde primară este vicepreședinta partidului, Marina Tauber.

La inaugurarea oficială a colhozului „Comuna de vis” Ilan Șor a menționat că decizia vine ca răspuns la degradarea satelor și a sectorului agricol din localitățile rurale. „Doar așa satele moldovenești pot fi readuse la viață”, a declarat primarul de Orhei.

„În prezent, colhozul „Comuna de vis” numără 100 de hectare de teren. Consolidarea cooperativei este bazată pe acordul comun al locuitorilor comunei Jora de Mijloc. Colhozul presupune zeci de unități de tehnică, combustibil, semințe și specialiști calificați în lucrarea terenurilor. Deja în 2019, fermierii vor beneficia de primele beneficii. Iar producția va fi cumpărată în mod centralizat și va ajunge pe mai multe piețe de desfacere… Relansarea cooperativei agricole va permite ca zeci de tineri și familii să se întoarcă în satele comunei Jora de Mijloc și să producă produse alimentare de calitate”, se arată într-un comunicat al partidului.

 

Denis Țepordei: Membrii au venit în cooperativă cu pământul şi tehnica lor, pe care tot ei le exploatează

Conducătorul cooperativei agricole, Denis Ţepordei, la rândul său, ne-a relatat că a absolvit Universitatea agrară în 2009, este specialist în horticultură şi în comuna Jora de Mijloc activează din anul trecut. Potrivit dumnealui, la moment „Comuna de vis” are toate actele de înregistrare şi funcţionare în regulă, este formată din 24 de membri, care au venit în cooperativă cu pământul şi tehnica lor, pe care tot ei le exploatează. Contracte de arendă a pământului sau tehnicii ca în alte tipuri de asociaţii nu există. Adică este vorba de un fel de colectivizare benevolă a bunurilor membrilor cooperativei, nu forţată cum a fost înainte. Şi tot în comun vor fi gestionate mijloacele de producţie, veniturile. Cooperativa garantează membrilor săi un venit minimal. În sezon vor fi angajaţi şi alţi lucrători, în dependenţă de necesităţi. Dacă vom avea nevoie de mai multe mijloace de producţie, servicii  – le vom închiria. Veniturile posibile? Deocamdată avem un contract cu magazinele sociale create de Partidul Şor, prin intermediul cărora vom vinde producţia ce-o avem în stoc. În continuare nomenclatorul producţiei va fi corelat cu necesităţile acestor magazine, care şi se vor ocupa de comercializarea produselor şi care ne vor asigura fluxul necesar de venituri. Credite? Nu preconizăm să luăm. Deocamdată vom lucra cu magazinele sociale, pe urmă vom vedea. Drepturile membrilor cooperativei? Ei se vor putea retrage cu averea cu care au venit, dar conformându-se unor anumite condiţii. De exemplu, nu-şi vor putea lua pământul până când roada nu va fi strânsă.. ”, ne-a relatat Denis Ţepordei.

 

Dumitru Diacov: Eu m-aș supăra pe alegătorii noștri care cred în fel de fel de povești”

Vicepreședintele fracțiunii Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a comentat promisiunea electorală a partidului Șor de restabilire a gospodăriilor colective („colhozuri”) în Moldova. Potrivit, www.agora.md, deputatul este de părere că termenul este folosit intenționat pentru a obține beneficii electorale.

„Eu nu l-aș învinui pe liderul unui partid politic, eu m-aș supăra pe alegătorii noștri care cred în fel de fel de povești și le iau în serios. Astea sunt bancuri. Acest termen – „colhozurile” – este folosit intenționat, se contează pe memoria cetățenilor. Aș vrea să văd câți colhoznici îl vor vota pe domnul Șor în Orhei”, a spus Diacov, invitat la emisiunea „Punctul pe Azi”.

 

Tudor Golub: E și acesta un element al campaniei electorale

Solicitat de CUVÂNTUL să spună ce crede despre cooperativa “Comuna de vis” creată la Jora de Mijloc, posibilităţile ei în condiţiile actuale şi viitorul ei, Tudor Golub, președintele raionului Orhei a spus: ”Ce pot să cred… Probabil se vor investi resurse importante ca aceasta chiar să pară un proiect de vis… Cu toate că din câte știu nu sunt prea mulți doritori să-și dea terenurile, alte bunuri și, mai ales, să și muncească acolo… Până la urmă e și acesta un element al campaniei electorale pentru alegerile parlamentare…

 

Dumitru Ghilinschi, fermier din s. Lopatna, comuna Jora de Mijloc: Eu nu înţeleg ce vor să facă…

În fruntea cooperativei au ales un mare minciunos, la firma unde a lucrat a adunat datorii enorme. Şi eu i-am dat lăzi, palete pe care așa și nu mi le-a întors. Viitorul colhozului? Vom trăi şi vom vedea, după alegeri… Poate se vor găsi câţiva să le dea pământul, dar cine să-l lucreze? Satele noastre-s pustii. Noi aducem oameni de pe la Bulăieşti, Mârzaci, Pohrebeni, din alte sate ca să lucrăm pământurile, să strângem roada. O parte din oameni îi susţin pe Şor şi Tauber pentru că aceştia acum sunt darnici la pomeni…

 

Sergiu Muravschi, preşedintele organizaţiei regionale Orhei a Federaţiei Naţionale a

Fermierilor: Asemenea structură este un corp străin în economia de piaţă

Colhozul „Comuna de vis” de  la Jora de Mijloc e o aventură şi o utopie, o încercare a autorilor ei de a aduna dividende electorale în urma manipulării unor oameni neinformaţi, aduşi de guvernările din Moldova la sapă de lemn.

Asemenea structură este un corp străin în economia de piaţă din Republica Moldova şi nu are viitor. Colhozurile au trăit atâta timp cât au avut susţinere masivă din partea statului, lucru exclus în economia de piaţă. Acest colhoz va exista atât cât cineva va pompa finanţe în el. Dar izvorul acestor finanţări poate seca în orice moment…

 

Iurie Didenco, fermier din comuna Jora de Mijloc:  Mi se pare o idee fără viitor

Eu aşa şi nu am înţeles ce vor să facă ei. Legislaţia noastră prevede cooperativa ca o formă de antreprenoriat, inclusiv în agricultură. Dar în condiţiile actuale, o cooperativă de tip colhoz cum se autoîntitulează cei din „Comuna de vis”, bazată pe câteva zeci de hectare de pâmânt şi pe criterii organizatorice foarte confuze, într-o societate care se conduce de alte reguli economice mi se pare o idee fără viitor. Dar timpul le pune la locul lor pe toate. Cred că deja în primii ani de activitate lucrurile se vor clarifica.

 

Pentru conformitate: Tudor Iaşcenco

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns