Colaborare moldoveano – română, de succes

 

Zilele acestea s-au desfășurat două activități educative, științifice și culturale între cele două țări, România și Moldova dar, cu oameni ce vorbesc aceiași limbă, au o istorie și o cultură comună. Merită să le comunicăm pentru a întări ideea de mai sus.

 

Proiectul educațional ,,La Noi”, a reprezentat o continuare a proiectului ,,Dor” în același timp integrându-l. În toamna anului 2018, pe 5 octombrie, la Pufești în Vrancea, România, un grup de cadre didactice și elevi din Brăviceni au sărbătorit împreună cu românii ,,Ziua mondială a educației”. Săptămâna trecută, cei din România au ajuns la Brăviceni pentru a continua discuțiile și schimbul de idei pe tematica pedagogică. De asemenea, partea română au cunoscut mai bine obiectivele noastre identitare, vizitând orașul Chișinău și Crama de la Milești. Cele 2o de cadre didactice de la Școala din Pufești s-au întâlnit și cu lt.col. Nicolae Parcevschii, președintele Centrului de Geografie Istorică Militară

 

. Întâlnirea a avut la bază o mai veche colaborare a domniei sale cu Directorul Școlii Gimnaziale din Pufeșt, prof.dr. Nicolae Damian. Denumirea proiectului ,,La Noi” nu se dorește a exprima expansiunea românilor ci existența aceleiași limbi, culturi și istorie, una comună.

 

Următoarea activitate a fost desfășurarea Simpozionului ,,Ziua Pământului”, a XIII-a ediție. S-au derulat mai multe activități, dintre care unele în Republica Moldova, însă merită să scriem despre sesiunea de comunicări desfășurată la Adjud, în România. Au participat Ion  Lazarenco Tiron, nominalizatul Republicii Moldova la premiul Nobel pentru pace, cel mai bun înotător din lume în ape deschise. Acesta a fost însoțit de Minsitrul Consiler de la Ambasada Moldovei, Valeriu Turea.

Au lansat în mod oficial proiectul unui înot de la Insula Șerpilor la țărmul românesc al Mării Negre, pentru pacea din regiune. Tot la acest simpozion a participat și lt.col. (r) Nicolae Parcevschii din Moldova, ce a conferit medalii unora dintre participanți. Unul dintre organizatorii evenimentului, prof.dr. Nicolae Damian – președintele filialei Vrancea a Societății de Geografie,  a reușit să aducă la masa evenimentului personalități ale lumii științifice precum prorectorul Univ.,,Al. I. Cuza” din Iași, dar și oameni ce și –au depășit limitele, Vasile Oșeanu ce a treversat Oceanul Atlantic (5000 de km) într-o barcă cu vâsle, alături de trei coechipieri.

 

Șederea Lui Tiron, a continuat în România cu vizitarea Bazinului Olimpic de Polo din Focșani, Vrancea, România, unde curajosul nostru moldovean a înotat alături de copii. Un pios omagiu adus eroilor ce au căzut pe frontul de luptă din primul Război Mondial, l-a adus Tiron prin vizitarea Mausoleului de la Mărășești.

Iată dovada unor inimoși oameni ce trăiesc pentru istoria și limba noastră comună !

 

Distribuie

Lasă un răspuns