Coaliţia PDM-PSRM ori alegeri anticipate?

În răspuns la propunerile Blocului ACUM de a vota un pachet de legi privind „deoligarhizarea” țării, Partidul Socialiştilor a venit cu un propriu pachet de legi și condiții care diferă cardinal de intenţiile acumiştilor.

Printre dorinţele socialiştilor figurează funcția de președinte al Parlamentului, pe care ar urma s-o ocupe Zinaida Greceanâi, dar şi Ministerul de Externe şi cel al Apărării, Serviciul de Informații și Securitate să fie trecut în subordinea șefului statului, limba rusă să fie declarată drept limbă de comunicare interetnică pe teritoriul Republicii Moldova, iar „legea antipropagandă” să fie anulată.

Amintim, că reprezentanții Blocului ACUM au anunțat că după votarea pachetului antioligarhic de legi sunt gata să-și asume guvernarea într-un Guvern minoritar.

La rândul său PDM se vrea la guvernare cu un „Pachet social pentru Moldova” în care se regăsesc facilități pentru procurarea locuințelor, mai multe majorări de alocații și proiecte de infrastructură (Programul Drumuri bune 2), dar și programe de construcție a sistemelor de canalizare, apeducte etc. Şi asta în situaţia când analiştii economici susţin că fără o susţinere masivă financiară din exterior (pe care PDM nu o va avea), ţara nu mai dispune de resurse pentru asemenea pachete.

După evenimentele din ultimele zile experţii şi analiştii politici văd două ieşiri posibile din situaţia care s-a creat în R. Moldova după alegerile parlamentare: la guvernare va veni o coaliţie PDM-PSRM, ori vor urma alegeri anticipate.

Reporter „C”

Distribuie

Lasă un răspuns