Clădirea noii Judecătorii Orhei ar putea fi construită pe un teren al fostului gimnaziu-internat

Noua clădire a Judecătoriei Orhei poate fi construită pe un teren al fostului gimnaziu-internat din cartierul Bucuria. Acest lucru a devenit cunoscut în cadrul unor discuții la recenta ședință a Consiliului Raional Orhei. Astfel autoritățile raionale, în gestiunea cărora se află patrimoniul fostului internat, vor oferi terenul necesar construcției. În schimb, după finalizarea lucrărilor, clădirea actualei judecătorii ar putea fi transmisă în proprietatea Consiliului Raional, relatează radioorhei.info.

Construcția noii clădiri a Judecătoriei Orhei va costa cca 100 de milioane de lei, potrivit unei Hotărâri de Guvern, aprobate în noiembrie 2016 .Construcţia urmează să înceapă în anul 2018 şi să fie finalizată în anul 2020.

După fininisarea lucrărilor peste 5 mln de lei vor fi cheltuiţi pentru dotarea instituţiei cu mobilier şi tehnică de calcul. În total pentru optimizarea hărţii instanţelor judecătoreşti Guvernul prevede cheltuirea a cca 1,6 miliarde de lei.

Aceasta în contextul noii legi privind reorganizarea instanţelor. Potrivit acestei legi din cele 44 de instanţe de judecată câte sunt în prezent, până în anul 2027 vor rămâne doar 15. Judecătoria Orhei a fuzionat cu instanţele din Rezina, Şoldăneşti şi Teleneşti.

În perioada anilor 2010-2014, pentru reparaţia capitală a sediului actual al Judecătoriei Orhei (în imagine) au fost alocaţi circa 1,9 milioane de lei, iar în reparaţia clădirilor judecătoreşti din toată ţara au fost investiţi aproape 145 de milioane de lei.

 

Distribuie

Lasă un răspuns